Kommentar

02.09.24

Premium

Testosteron er roden til alt ondt, ikke sandt?

Hvorfor får en halvdårlig roman så stor succes som Maren Uthaugs seneste, mens andre mere analytiske og vellykkede bøger som Tobias Petersens bog "Aldrig din skyld - Altid din skyld" omgærdes af tavshed? Er det fordi præmissen om, at mænd er det farlige, destruktive køn, er så tillokkende for mange kvinder og følgagtige mænd i en tid, hvor nyfeminismen dominerer i kultur- og samfundsdebatten? Anne-Marie Vestergaard undrer sig over tildelingen af De Gyldne Laurbær til Maren Uthaug.

Egentlig havde jeg tænkt mig at skrive om modtagelsen - eller den besynderlige mangel på samme -af ligestillingsdebattør og sociolog Tobias Petersens bog Aldrig din skyld - Altid din skyld - De to fortællinger om køn, der udkom i oktober 2023. Men så blev jeg opfordret til at læse Maren Uthaugs roman 11% fra 2022, som jo også handler om feminisme og ligestilling, omend i fremtidsromanens fiktionsgreb.

Hvad kan en roman mon sige om disse emner? Handlingen i 11%: I en ny tid er Danmark befolket og styret af kvinder. Mænd er blevet reduceret til indespærrede dyr der bruges til fornøjelse og forplantning. De bor på centre, og hvis drengepopulationen bliver holdt nede på 11%, kan kvinderne bevare magten.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab