Kommentar

23.09.24

Premium

Universiteternes svindelforskning siver ind i samfund og politik

Særligt i forskning i de bløde fag som sociologi og psykologi kniber det med at sandsynliggøre de mange teorier, der er i omløb. Det er mere alvorligt, end man måske skulle tro, skriver Morten Uhrskov Jensen og tilbyder et lynkursus i den mest mondæne svindelforskning.

Det er velkendt inden for forskning i de mindre hårde videnskaber som sociologi og psykologi, at det kniber med at sandsynliggøre og dokumentere de mange teorier, der er i omløb. Dette misforhold er mere alvorligt, end man måske skulle tro.

Det er nemlig ikke bare et spørgsmål om spildte skattekroner til forskere, hvoraf mange ikke fortjener betegnelsen. Forskning inden for samfundsvidenskaberne er de seneste 60-70 år sivet både nedad og opad i det danske såvel som de vestlige samfund. Nedad til menigmand, fx med hensyn til familien, børnene, skilsmissers hyppighed og i forhold til holdninger i det hele taget. Opad i forhold til det politiske system, som har taget så mange af samfundsforskernes teorier til sig og iværksat dem som konkret politik med konsekvenser, positive som negative, for den brede befolkning.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab