Artikel

23.10.22

Premium

Forstå FE-sagen I: En pressemeddelelse fra helvede

Hvad går alt det med Lars Findsen og Forsvarets Efterretningstjeneste egentlig ud på? I to omgange forklarer Mikkel Andersson FE-sagen og besvarer alle de spørgsmål, du ikke turde stille.
Tidligere FE-chef Lars Findsen blev hjemsendt og senere sigtet for at afsløre fortrolig info. (Pressefoto: Forsvarets Efterretningstjeneste)
Tidligere FE-chef Lars Findsen blev hjemsendt og senere sigtet for at afsløre fortrolig info. (Pressefoto: Forsvarets Efterretningstjeneste)

Hvorfor er det her vigtigt?

Sagen handler grundlæggende om forholdet til vores væsentligste allierede, USA, og i hvor høj grad danske politikere er i stand til at administrere dette på kompetent vis, herunder sørge for, at afgørende statshemmeligheder ikke bliver offentligt kendt. Det er ret vigtigt.

Hvad handler den her sag egentlIg om?

Der er ikke en sag, der er to, som kun delvist overlapper. Den ene drejer sig om en pressemeddelelse, som Tilsynet for Efterretningstjenesterne (TET) udsendte i august 2020, og den anden handler om noget, som den tidligere forsvarsminister og chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste sagde til og i medierne. Vi tager den med tilsynet og pressemeddelelsen først.

Ok. Men skal jeg virkelig vide, hvad Tilsynet for Efterretningstjenesterne er, for at forstå det her?

Ja, desværre. Så here goes: Efterretningstjenester opererer normalt i hemmelighed af oplagte grunde, men nogen skal jo holde øje med dem. Det gør et udvalg i Folketinget, men derudover er der også et uafhængigt tilsyn, der har eksisteret siden 2014. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab