Artikel

15.06.22

Premium

Hvordan dansk familiepolitik forsvandt

I stedet for at tale om det gode børneliv går nutidens politiske familiedebat ud på, hvordan børn kan lære at blive en økonomisk gevinst på arbejdsmarkedet. Kontrast har talt med ph.d. Sine Penthin Grumløse om, hvad der er sket med familiepolitikken særligt i moderne tid.
Illustration: Adobe Stock
Illustration: Adobe Stock

“Helt fra starten af 1800-tallet og frem til 1980’erne var familiers hverdagsliv en politisk opgave på godt og ondt, men fra 1980’erne og frem til i dag bliver det konsensus, at det ikke er noget, man skal blande sig i politisk. Det må være familierne selv, der bestemmer,” fortæller Sine Penthin Grumløse, som er ph.d. og forfatter til bogen Den gode barndom, og som har forsket i familiepolitikkens historie.

Oprindelig var familiepolitik ikke noget, der handlede om at drage omsorg for de ressourcesvage familier og børn eller at sikre gode normeringer i børnehaverne. Det handlede fra starten af 1800-tallet om at sørge for, at fattige børn fra angiveligt “sædeligt fordærvede familier” ikke færdedes uovervåget i byerne og prægede folk med deres dårlige opførsel.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen