Essay

16.05.24

Premium

Grundtvigs ord: "Menneske først" - bør Vestens muslimer tage til sig

Spørgsmålet om islams rolle i Vesten deler vandene. I Frankrig er religion og stat adskilt. Det samme forsøgte Tyrkiet for 100 år siden. Siden har islam taget magten tilbage. I Danmark har vi Grundtvig og ikke en formel sekularisme. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om religion og sekularisme.

Frankrig er et af de mest sekulære lande i verden, hvis ikke det mest sekulære. I Frankrig skal man giftes en gang til, når man er blevet religiøst viet, for det tæller ikke i civilregisteret, det gør kun vielsen på rådhuset, derfor må man også derhen. Og det er vel nok mærkeligt, synes folk fra lande, der har en statskirke. Hvad er pointen?

Den er god nok. Hvis en religiøs autoritet blander sig i forholdet mellem staten og dens borgere, går det galt. Derfor anerkendes religiøse autoriteter ikke som statslige.

Loven om adskillelse af stat og kirke blev vedtaget i Frankrig den 9. december 1905. Den havde været længe undervejs, faktisk lige siden den franske revolution. Arkitekterne bag den var af radikal eller radikal-socialistisk observans, som Emile Combes (1835-1921) og Aristide Briand (1862-1932). Man ville sikre, at ingen religion nød fremme i forholdet mellem staten og borgerne, hvad enten det gjaldt skolevæsen, fattigvæsen eller sygehusvæsen. Det er princippet om statens verdslighed (laïcité).

I tiden for lovens vedtagelse kom det til voldsomme protester og demonstrationer i gaderne, til sammenstød mellem politi og katolikker. I dag kan man finde de gamle fotografier af gadekampene på nettet.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab