Kommentar

18.04.24

Premium

Nu skal drenge også være 12-tals-piger

Hvor er vi henne, når en skoleforsker kalder frikvarterer "mellemrums-potentialer"? Thomas Aastrup Rømer søger en forklaring hos den tidligere undervisningsminister Pernille Rosenkratz-Theil og den ekspertgruppe, der i hendes fravær netop har fremlagt en ny plan for folkeskolen. Resultatet er en skræmmende syntese mellem konkurrencestat og identitetspolitik.

I 2022 nedsatte den daværende undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) en ekspertgruppe, som skulle undersøge, hvordan man kan minimere forskellene mellem drenges og pigers faglige resultater i skolen. I denne uge er dens resultater netop blev fremlagt.

Ministeren var dengang under stærk påvirkning af den amerikanske konkurrencestatsøkonom James Heckman, hvis arbejde går ud på at udrydde al kulturel pluralisme i statistikkens og økonomiens tjeneste. Hun skrev en hel bog om emnet sammen med en anden socialdemokratisk minister, Ane Halsboe-Jørgensen. Heckmans system omdanner alle faglige traditioner til optimerings-metoder. Jeg analyserede de to ministres udgivelse i min egen bog I skolereformens kølvand.

Ekspertgruppens kommissorium bærer lidt tavst præg af denne Heckman-tilgang og indeholdt egentlig ikke nogen eksplicit kønspolitiske markering. Denne tilstand ændrede sig i ekspertgruppens endelige afrapportering, hvor konkurrencestat og identitetspolitik går op i en højere enhed. Det vil jeg vise i det følgende.

Ekspertgruppen består af 21 personer. Dens ledende faglige kræfter er DPU’s institutleder, Claus Holm, der selv er kraftig fortaler for konkurrencestatens læringsideologi, samt en anden DPU-person, Dorthe Staunæs, som heller ikke er dannelsens kvinde. Hun har de franske filosoffer Deleuze og Foucault i bagagen og støttede ligesom Holm skolereformen i 2013. Hun kalder frikvarterer for ”mellemrumspotentiale”, og hun forsker og rådgiver om køn og identitet.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab