Debat

16.04.24

Premium

Er Weekendavisen blevet woke?

Mange medier udsætter fortidens kulturprodukter for, hvad de kalder et ”tidsåndsblik”, dvs. en politisk korrekt fordømmelse på nutidige præmisser. Det kommer der kun forudsigelige artikler og analyser ud af, mener Anne-Marie Vestergaard, som griber fat i Weekendavisens nylige udlægning af to populære spillefilm fra henholdsvis 2003 og 1999.
Stillbillede fra filmen American Beauty fra 1999.
Stillbillede fra filmen American Beauty fra 1999.

Jeg har hæftet mig ved, at kulturskribenter og kommentarer ofte refererer til ”tidsånden”. I sin brede forstand betyder ordet tendenser og strømninger i tiden, men siden hvornår er tidsånden blevet en autoritet, der skal tages i ed, før der overhovedet kan fældes æstetiske domme? Mine eksempler stammer fra den erklæret borgerlige, fritænkende avis Weekendavisen, men det ses også i andre medier.

Således blev den populære julefilm Love Actually dømt håbløst forældet (læs: forkert) af Anne Sophia Hermansen i Weekendavisen den 8. december 2023. Hun ser kun stalking, MeToo, fatshaming og generel sexisme - og må så hugge en hæl og klippe en tå for at få handlingen til at passe i den skabelon. Filmen er derimod en ensemblefilm, der bittersødt skildrer menneskelige relationer på kryds og tværs. Hun overser i skyndingen geniale Bill Nighys afdankede rockstjernefigur, der får et uventet comeback, men som alligevel vælger at holde jul sammen med sin utjekkede manager.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab