Debat

05.06.24

Premium

EU-modstanderne er blevet tilhængere - og tilhængerne er blevet skeptikere

EU, der hverken er en republik, et kongedømme eller et demokrati, er ikke alene en trussel mod Danmark, men også mod Europa. Det har nogle borgerlige og det meste af venstrefløjen mistet sansen for, skriver Thomas Aastrup Rømer i en kortlægning af et nyt EU-politisk landskab.
Ja, hvad sagde SF og partiformand Holger K. Nielsen egentlig nej til i 1992? Unionen? Jamen, den buldrer derudad. Hvorfor er venstrefløjen så glad for EU i dag?
Ja, hvad sagde SF og partiformand Holger K. Nielsen egentlig nej til i 1992? Unionen? Jamen, den buldrer derudad. Hvorfor er venstrefløjen så glad for EU i dag?

Jeg har lige set TV2’s præsentation af Enhedslistens EU-politik. Der var besøg af partiformanden Pelle Dragsted og af spidskandidaten Per Clausen. Journalisten fortalte med henvisning til partiets program, at partiet stadig på visse stræk er modstander af EU, men hun havde meget svært ved at få dette bekræftet af de to partisoldater. Tværtimod fik vi at vide, at EU skam skulle tage sig af endnu mere end blot ”det indre marked”, f.eks. klima og mindretalsrettigheder og andre ”kriser”, og at EU var en ramme og en kampplads osv.. Dragsted og Clausen lød med andre ord klart mere EU-positive, end det fremgår af partiets program.

Kort sagt: De to partifolk fremstod som glødende EU-tilhængere. Der var ingen interesse for partiets oprindelige EU-modstand. Tværtimod blev der snakket godt og grundigt udenom.

Undervejs sagde Dragsted, at Enhedslisten dermed adskilte sig fra den borgerlige EU-politik, som angiveligt kun skulle have økonomi, neo-liberalisme og økonomisk vækst i hovedet. Men det er forkert.

Her er nogle eksempler på aktuel borgerlig EU-kritik:

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab