Debat

18.05.22

Premium

Social Justice Studies — hvorfor har de indflydelse?

To markante akademiske profiler kritiserer de identitetspolitiske social justice-studier, der fylder stadig mere i forskningsverdenen. En stor del af disse studier er ikke-videnskabelige eller direkte anti-videnskabelige og hører derfor ikke hjemme på universitetet, skriver Nicolai J. Foss og Torsten Skov.
Københavns Universitets hovedbygning (Foto: Mik Hartwell, Flickr - Creative Commons)
Københavns Universitets hovedbygning (Foto: Mik Hartwell, Flickr - Creative Commons)

Social Justice Studies øver betydelig indflydelse på jura, forskellige dele af samfundsvidenskaberne (dog ikke økonomi) og humaniora, og deres indflydelse ses nu også i de naturvidenskabelige forskningsmiljøer. Med Social Justice Studies (herefter SJS) tænker vi på forskningsfelter som kønsstudier, postkoloniale studier, kritisk raceteori, fedmestudier (”fat studies”), og queer teori. Meget af SJS er imidlertid slet og ret ikke-videnskabelig, og i visse tilfælde ligefrem anti-videnskabelig. Nogle gange siger fortalerne for SJS det selv.

Man kan derfor undre sig over, hvordan disse forskningsgrene kunne opstå og opnå indflydelse inden for universiteterne? I dette essay fremlægger vi nogle hypoteser til forklaring af denne ejendommelige udvikling. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab