Essay

26.05.24

Premium

Demokrati er umuligt uden religionskritik

Valget står valget mellem islamisering af Europa eller europæisering af islam. Det kan godt være, at Pegida og AfD også siger det, men det bliver det ikke forkert af, skriver Søren Gosvig Olesen i et nyt afsnit i artikelserien om religion og sekularisering, hvor han sammenligner de Radikales Samira Nawa med Sikandar Siddique fra Frie Grønne. Hvis der skal være en undtagelsesreligion, som ikke må kritiseres, er Europa færdigt.

Når nogen i dag kan hævde, at religionskritik, når den retter sig imod islam, bliver til islamofobi, og i videre konsekvens racisme, skyldes det dygtigt propagandaarbejde i FN fra de lande, som er samlet i OIC, Organization of Islamic Cooperation. Det er påvist med tilsvarende dygtighed af færøske Heini i Skorini i bogen Kampen om ytringsfriheden (Gad, 2023).

Det kan være en god idé lige at google de lande, som er medlem af OIC – sådan som Søren Pape rådede folk til. At nævne alle 57 her ville blive for pladskrævende. Men her er et repræsentativt udvalg: Afghanistan, Algeriet, Aserbajdsjan, Brunei, De forenede arabiske Emirater, Irak, Iran, Libyen, Nigeria, Oman, Pakistan, Saudi-Arabien, Somalia, Syrien, Tunesien, Tyrkiet, Yemen, Ægypten. Ikke just lande, som vi, for at benytte en kendt vending, plejer at sammenligne os med. Men det skal vi åbenbart til…

Skorini fremhæver, at OIC ikke er en international organisation som Den Afrikanske Union eller Den Arabiske Liga. OIC ”forstår og promoverer sig selv som en religiøs organisation, hvor islam er eneste fællesnævner.” Det er noget nyt.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab