Essay

29.04.24

Premium

Fjern religion - og den bliver erstattet af noget andet

Uanset hvor meget vi hylder fremskridt og fornuft, vil mennesket dyrke mere end det og tro på mere mellem himmel og jord. Forsøger man alligevel at afskaffe religion, vil den genopstå i anden form som religionserstatning. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om revolution, religion og magt.
Auguste Comte (1798–1857) opfattes som positivismens grundlægger. Men Søren Gosvig Olesen trækker flere tråde mellem dengang og i dag.
Auguste Comte (1798–1857) opfattes som positivismens grundlægger. Men Søren Gosvig Olesen trækker flere tråde mellem dengang og i dag.

Der er de før-revolutionære, dem, man bagefter ser som forvarsler om de revolutionære, og der er de kontrarevolutionære. Men hvad med dem, der hverken er før eller for eller imod? Hvad med dem, der kommer bagefter og besinder sig på revolutionen som erfaring?

Sådan en efterrevolutionær er Auguste Comte. Han er senere hen blevet nærmest latterliggjort. Sådan står han symbolsk nok den dag i dag på Sorbonnepladsen med sin statue, som duerne skider på. Hvorfor vil fremgå om lidt.

Comte fik sin uddannelse på Polyteknisk Læreanstalt i Paris, og det filosofiske system, han senere udvikler, er da også et imponerende stykke bygningskunst, egnet til at gøre enhver ingeniør misundelig. Men som altid skal man se mindre på filosoffens systembygning end på tanken i den, som kan være god nok.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab