Essay

27.05.25

Premium

Kill the chicken to teach the monkey

Under Kulturrevolutionen i Kina blev kritik kaldt kontrarevolutionært, i dag hedder det hadtale. Den amerikanske woke-filosof Judith Butler og hendes tilhængere på venstrefløjen har erobret den samme definitionsmagt, som kommunistpartiet i Kina eksekverede under Kulturrevolutionen. Magten til at undertrykke bestemte ytringer.
Fra filmen The Three Body Problem
Fra filmen The Three Body Problem

Jeg hørte første gang om udtrykket under et ophold hos en vens familie, som var udstationeret i Beijing. Året var 2000. "Dræb kyllingen for at advare aben", hedder det oversat. Jeg måtte under denne skrivning, søge på nettet for at finde udtrykket på kinesisk, da jeg ikke taler sproget.

"Shā jī jǐng hóu", lyder det. Ifølge en traditionel kinesisk fortælling havde en gadeartist en dansende abe, for at underholde publikum. En dag nægtede aben at optræde, hvilket fik artisten til at dræbe en kylling foran aben. Denne handling skræmte den så meget, at den straks genoptog sin dans.

Historien illustrerer, hvordan en straf over for én kan tjene som en advarsel til andre. En praksis, som blev brugt flittigt under Kulturrevolutionen i Kina (1966–1976), ikke kun som fysisk afstraffelse, men som offentlig udskamning.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab