Essay

17.09.24

Premium

Metro, sex og ligestilling

Kønsdebatten bølger frem og tilbage og genspiller igen og igen striden om, hvorvidt mændene skal blive som kvinderne, eller kvinderne skal blive som mændene. Det er, skriver Søren Gosvig Olesen med henvisning til Viggo Hørups ord fra sædelighedsfejden i 1880'ene, noget pjat. Mænd og kvinder er forskellige, men det væsentlige er diskussionen om de juridiske, økonomiske og sociale uligheder.

Det var den sommer, hvor vi boede i lejligheden ved Maubert-Mutualité, metrostationen, sommeren 1977 i Paris. Metroen er stedet, hvor enhver passer sit på vej til arbejde eller til aftaler. Hver dag begynder der. Indimellem med et optrin. Sådan ét var der en morgen, henne ved trapperne til de andre linjer.

To unge piger stod med struttende t-shirts og korte bukser over for et ældre par. Mand og kone, manden med den ene arm lidt ude fra kroppen, fordi konen trak ham i armen.

”On ne va pas avoir explication toute la journée!”, sagde hun (Forklaringen behøver vel ikke vare hele dagen!).

Pigerne havde spurgt, hvordan man kom til Sèvres-Babylone. Manden beklagede, at de færreste stationer var bemandet efterhånden, og at de tavler med lys og trykknapper, som man selv kunne se vejen på, sjældent virkede. Typisk Frankrig… osv. osv.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab