Essay

11.06.24

Premium

Religionskritik til dig, der ikke ser andet end dit eget

Religionerne burde føre en tilbagetrukket, men ikke mindre virksom tilværelse, skriver Søren Gosvig Olesen i det femte afsnit af artikelserien om religion og det sekulære. Vi vil få flere og flere problemer, hvis alle fortsat manifesterer deres identitet op i hovedet på enhver anden.
Det allersidste, han ser, inden døden henter ham, bliver oversygeplejerskens kors, da hun bøjer sig ned over ham. Et manende symbol ned i ansigtet.
Det allersidste, han ser, inden døden henter ham, bliver oversygeplejerskens kors, da hun bøjer sig ned over ham. Et manende symbol ned i ansigtet.

En mand falder om på gaden, hans hjerte er kollapset. Til alt held er der en forbipasserende, som kan noget førstehjælp og får givet hjertemassage. Manden bliver hentet af en ambulance og bragt til hospitalet og hans tilstand stabiliseret.

Det hospital, han kommer til, er et hospital som de fleste her i landet. Men der er det særlige ved hjerteafdelingen, at der går sygeplejerskerne med synlige kors, for de er alle såre kristne. Korsene er broderet ind på deres kitler, mere eller mindre kunstfærdigt, i blå, røde, eller andre iøjnefaldende farver. Naturligvis bærer oversygeplejersken det største kors. Det skyldes hendes status, men hun er desuden en kvinde af særlig oprigtig tro.

Nu er vores mand, hjertepatienten, tilfældigvis muslim. Han er ikke specielt veltilpas ved at være omgivet af et personale, som uafladelig skal gøre opmærksom på deres kristne tro. Ganske vist orker han ikke at protestere. Han ved, at det før er blevet forsøgt, og at de, som har forsøgt, har fået at vide, at det kristne kors bare er en udsmykning, et beklædningsstykke, tekstil. Og belært om, at hospitalet har nogle værdier, som hedder mangfoldighed og frihed til forskellighed. Og det orker manden ikke at høre på.

Det viser sig senere, at den hjertefejl, som er årsag til hans kollaps, er en, som man endnu ikke har fundet indgreb eller midler imod. Så hans hjerte står ikke til at redde. Dagene på hospitalet bliver desværre hans sidste.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab