Kommentar

22.05.24

Premium

Grundloven taler om undervisning, ikke om læring

Thomas Aastrup Rømer skitserer forskellen mellem læring og undervisning og forklarer, hvorfor undervisning er skolens formål, og hvordan læring har fået den moderne betydning, at det er nok at lære at lære og ikke længere vigtigt at lære noget.

1. Undervisning set fra læringens synspunkt
Læring er kunsten intet at foretage sig, og ”kunst” er jo det modsatte af ”dovenskab”. Læring er hengivenhed, at give-sig-hen, at give sig selv, at give sig selv som en gave. Læring er en gave, man giver. En form for åbenhed og passivitet.

Hvem giver man sig hen til? Man giver sig hen til en lærer. Værsågod, lærer! Her er en gave, og min gave er mig selv. Jeg giver mig til dig. Jeg giver mig hen til dig. Du er min lærer. Fortæl! Uden for er alting stille.

Man glemmer aldrig den lærer, man har lært noget af; den lærer, man har givet sig hen til, den lærer, der fik mig selv som en gave, og som derved tog ophold i mig selv, som satte sig i ånd og hånd, så jeg blev mig selv. Når jeg tager vigtige skridt i livet, er det læreren i mig, der handler – ham som jeg gav mig hen til. Man lærer ikke noget af den person, som man ikke giver sig hen til. Den, som ikke giver sig hen til en anden, kan intet lære.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab