Artikel

15.12.22

Premium

Ny undersøgelse: Skoler fodrer unge briter med wokeness

Børnene bliver decideret indoktrineret med venstreorienteret teori i skolerne, siger professor Eric Kaufmann til Kontrast efter aktuel britisk undersøgelse.
Screenshot fra Kontrasts interview med Eric Kaufmann i 2021 (link nederst i teksten).
Screenshot fra Kontrasts interview med Eric Kaufmann i 2021 (link nederst i teksten).

Ungdommen. Ofte bliver den anklaget for alverdens dårligdomme. Og lige så ofte lyder modsvaret, at det er de ældre, der overdriver problemerne. Men nu lader der faktisk til at være noget om snakken. Især hvis man spørger Eric Kaufmann, der er professor i politik ved University of London.

Han står bag den nylige forskningsartikel The Political Culture of Young Britain, hvori det for første gang dokumenteres, præcis hvor mange unge mennesker der egentlig udsættes for venstreradikale teorier såsom Critical Race Theory eller Critical Social Justice i det engelske skolesystem. Kontrast har spurgt ham, hvad undersøgelsen viser, og Kaufmann er ikke i tvivl: “Børnene bliver decideret indoktrineret med venstreorienteret teori i skolerne.”

Den påstand bygger på en YouGov-undersøgelse, der er foretaget blandt 1.542 unge englændere i alderen 18-20 år. Her svarer 59 procent af de adspurgte, at de enten er blevet undervist i eller har hørt voksne på deres skoler omtale mindst et af de tre følgende begreber: ‘white privilege’, ‘unconscious bias’ og ‘systemic racism’. Når man dertil inddrager begreber og teorier om ‘patriarkatet’ eller at der ‘eksisterer mange køn’, stiger andelen til 73 procent.

Men ikke alene er 73 procent af eleverne blevet udsat for venstreradikale begreber og teorier i skolesystemet – to tredjedele af selvsamme gruppe elever fortæller, at underviserne enten har undladt at oplyse om, at der findes modsatte synspunkter, eller direkte har fortalt, at de modsatte synspunkter ikke er respektable.

“Det er et resultat af radikaliserede lærere, der, selvom de er en minoritet, får deres vilje, fordi de andre undervisere bare trækker på skuldrene af det. De tror, at de radikaliserede lærere mener det godt og har gode intentioner,” svarer han, da Kontrast spørger, hvorfor det forholder sig sådan.

Ungdommen er illiberal
At skolesystemet fungerer som ovenstående undersøgelser viser, er ikke uden konsekvenser, mener Kaufmann. For de unge er i langt mindre grad tilbøjelige til at forsvare klassiske liberale friheder, end de ældre generationer.

I en anden undersøgelse, Kaufmann henviser til, fremgår det blandt andet, at halvdelen af alle unge englændere mellem 18-25, mener, at J.K. Rowling skal skrottes af sit forlag på baggrund af hendes kritiske udtalelser om trans-ideologien. For englændere over 50 år er 82 procent omvendt imod. Ifølge Kaufmann viser det, at ungdommen i dag blevet mere illiberal.

“Det er et spørgsmål om en kontinuerlig ideologisk socialisering. Efterhånden som de gamle liberale værdier forgår, tillægger man ytringsfriheden mindre værdi. I stedet er det, som jeg kalder kulturel socialisme, det værdsatte perspektiv, når det kommer til spørgsmål om race, køn og seksualitet, og der mangler ungdommen i dag de grundlæggende liberale værdier til at holde det hele i skak. For hvis man siger, at man holder af et frit samfund, hvor man værdsætter uenighed, sandhed og liberalisme, så kan man ikke mene, at det er i orden at nogle mennesker bare skal lukkes ned,” forklarer han.

Hvis de unge briter er ligeglade med, om de har traditionelle liberale værdier, hvad er så problemet? Hvis der er tolerance og plads til alle i et mere woke samfund, er det så ikke bedre?

“De hævder selvfølgelig selv, at de gerne vil have et frit samfund. Men de siger det på samme måde, som når Nordkorea kalder sig selv en demokratisk republik. Hvis de får deres vilje, er det åbenlyst, at ikke alle vil finde glæde ved sådan et samfund. For de er måske mere tolerante over for transpersoner, men de er dybt intolerante over for mennesker, der har andre overbevisninger end dem selv. Så selvfølgelig er det ikke alle, der trives i det.”

Det bekræftes i undersøgelsen, der viser, at 40 procent af eleverne, der har fået kendskab til de tidligere nævnte koncepter om ‘white privilege’, ‘unconscious bias’, ‘systemic racism’ samt ‘patriarkatet’ og at der ‘eksisterer mange køn’, er bange for at blive straffet, udskammet eller bortvist, hvis de siger deres mening om emnerne i skolen.

Hvem har ansvaret?
Når undersøgelserne viser, at det står så slemt til med ungdommen i England, hvis man ser på det fra et konservativt og liberalt perspektiv, hvorfor bliver der så ikke gjort noget ved det?

“På grund af den konservative regering. De konservative politikere har alle den her business-liberale politiske ideologi, hvor de ikke går op i de her emner,” siger han og peger på en forklaring:

“Politikerne bliver rekrutteret fra de samme prestigefyldte universiteter, hvor det er in at sige, at man går ind for en mindre stat og lavere skatter, men hvor man ikke deltager i kulturkampen. Der er selvfølgelig nogle, men de sidder for det meste bagerst i bussen i partiet.”

Anderledes forholder det sig i USA påpeger Kaufmann, hvor særligt Trump har haft en stor betydning:

“I USA har en person som Trump formået at reformere det republikanske parti; både på måder der ikke er så gode, men også ved at rykke værdikrigerne frem i frontlinjen, så de kan deltage i kulturkampen. Det har været meget succesfuldt, hvis man ser på sådan en som DeSantis (Floridas guvernør, red.). Men man ser ikke samme tendens i England.”

Tror du der er håb for, at det vil lykkes i fremtiden?

“Jeg tror at emnerne (wokeness, ungdommens holdninger til ytringsfrihed, red.) vil komme til at være øverst på dagsordenen i fremtiden. I USA er det i top tre af emner, som konservative vælgere finder vigtige. Det er det ikke i England endnu. Medierne dækker det ellers intenst, men det har vist sig at tage længere tid for den brede befolkning at forstå, hvad der egentlig foregår, og tilsyneladende også for de konservative politikere. De har selvfølgelig gjort enkelte ting, men de har ikke et koordineret, samlet svar på udfordringerne,” siger Kaufmann og afslutter:

“Men nu er de jo bagude i meningsmålingerne, så de er nødt til at gå hårdere til værks på dagsordenen. Så jeg vil forvente mere af dem i fremtiden. I det hele taget tror jeg, at meget af det, der sker hos de konservative i USA, også vil komme hertil.”

Kontrast har tidligere interviewet Eric Kaufmann om identitetspolitik. Du kan se interviewet fra 2021 her.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab