Essay

12.09.24

Premium

Sæt dig dog ned

Kontrast nåede ikke i kirke i søndags, fordi vi var travlt optaget med alt muligt andet. Derfor bringer vi et uddrag af Kristian Ditlev Jensens prædiken i Kværndrup Kirke på Fyn. Den handler om kampen mellem det praktiske liv og det åndelige, hvor vi har det med at glemme det sidste. Men her får du chancen for at tanke lidt op med et kristent bud om, at man har pligt til holde fri og fordybe sig i det åndelige.

Da jeg var barn, voksede jeg op med to hyperaktive forældre. Jeg kan stadig huske, hvordan min mor og far sprang ud af sengen klokken halv syv om morgen – hver søndag – og proklamerede, at ”nu gælder det jo bare om at få mest muligt ud af dagen!”

For en lille intellektuel skønånd som mig, var det et sandt mareridt. For mig var det at ”få noget ud af dagen” nemlig noget helt andet, end det var for mine forældre. Jeg ville gerne læse tegneserier eller bøger eller ligge og høre musik i timevis. Jeg ville gerne se film i biografen. Jeg ville gerne i teatret. Og hvis der ellers havde været tradition for kirkegang i min familie, så ville jeg meget hellere have været i kirke. Men sådan var det ikke i min familie.

For mine forældre havde altid en masse projekter og praktiske gøremål, som de åbenbart fandt hinanden i at lave sammen hver eneste weekend.

For der skal jo bages! Og der skal jo pudses vinduer! Og stegen skal jo i ovnen allerede til frokost, hvis den skal nå at være færdig i aften! Og fik du skrællet æblerne til desserten? Og har du husket at pudse sko? Og hvad messingstagen, den store, ih, altså nej, den inde i stuen – sådan en pudser jo ikke sig selv, Kirsten!

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab