Redaktøren skriver

29.08.24

Premium

Antimuslimsk, islamofobisk og ikke-muslimsk islam er tre ord for det samme

Med de toneangivende islamforskeres skældsord fra debatten om, hvad man må sige om islam og Muhammed, får man den mistanke, at deres ophidselse hænger sammen med, at de bare så forfærdelig gerne vil skabe en positiv Muhammed og et optimistisk syn på islam.

For små fire år siden havde jeg et offentligt udestående med professor Jakob Skovgaard-Petersen, professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. Han havde i en anmelderrost bog kaldt mig antimuslim (sammen med en række større ånder), og jeg tillod mig forsigtigt at spørge, hvad professor Klog mon mente med den betegnelse, og hvorvidt den havde nogen videnskabelig gyldighed. Det svarede han aldrig på.

Det, der gjorde professoren mest ophidset, var tilsyneladende, at jeg efter at have orienteret mig i kildekritiske studier af islams tidligste historie – nogle kan findes her og her - havde svært ved at tro på den fantastiske legende om Muhammed i Koranen og andre islamiske tekster.

Af den simple grund, at der ikke findes samtidige kilder til Muhammeds liv og levned, hvorfor vor tids toneangivende forskere har valgt at formidle islams tidlige historie på grundlag af en senere opstået tradition.

De forskere, der typisk løber med bevillingerne i Danmark og resten af den vestlige verden, vælger simpelthen at tro på overleveringerne. Det er netop derfor, at Jakob Skovgaard-Petersens bog hedder ”Muslimernes Muhammed” i modsætning til alle andres. Alle andre skal nemlig ikke tro, de er noget.

Jeg kom i tanke om Jakob Skovgaard-Petersens ophidselse, da jeg blev bekendt med det af en saudi-arabisk rigmands finansierede forsøg på at miskreditere kritisk, uafhængig forskning som islamofobisk og som udtryk for ikke-muslimsk islam. Langsomt forstod jeg sammenhængen. Antimuslimsk, islamofobisk og ikkemuslimsk islam er tre ord for det samme: Noget, der skal væk.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab