EssayPremiumMIG frem for alle andre

af Ulrik Søberg

En stor del af de yngre generationers forestilling om det gode liv bygger på en opfattelse af frihed, som frihed fra byrder, frihed fra omverdenens forventninger og krav, frihed til leve et liv, hvor personligt forbrug og personlige oplevelser sættes i centrum, skriver filosoffen Ulrik Søberg, som kaldet det den ideologiske muldjord under det postmoderne frihedsbegreb.
Kommentar

28.09.24

Hizbollahs superterrorist Nasrallah er død – et skridt tættere på fred

af Naser Khader

Jeg tror på fred. Jeg tror, at normaliseringsaftalerne mellem Israel og de arabiske lande, der blev iværksat af præsident Donald Trump, er vejen frem. Men en normalisering og fred forudsætter, at terrororganisationer som Hizbollah og Hamas elimineres. Så længe de eksisterer, vil Mellemøsten aldrig forandre sig.
Løgn, blår og blær

af Lars Kaaber

Mette Frederiksen er hver gang blevet statsminister på et mandat vundet på løgn, blår og blær, skriver chefredaktør Lars Kaaber. For fire år siden lovede hun at bremse islamiske skilsmisser. For seks år siden lovede hun at lukke muslimske friskoler. Hun agerer efter princippet 'politics of intention', fremmer politikerleden og svækker folkestyret.
Tegning

27.09.24

Ugens tegning

af Niels Thomsen

Det forlyder fra pålidelig kilde at Enhedslisten i København vil invitere Hamaslederen Yahya Sinwar med som æresgæst, når Palæstinas Plads på Nørrebro skal indvies. (Skulle det blive bekræftet at IDF har fået ram på Yahya Sinwar, vil Fathi El-Abed fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening modtage hæderen i Sinwars sted.)
EssayKaraktermord på problemer

af Søren Gosvig Olesen

Et karaktermord på et problem begås ved, at man lukker af for overvejelserne og i stedet bare dyrker en mening, Skriver Søren Gosvig Olesen. Der begås karaktermord på karaktermord overalt i den offentlige debat. Forløbet er overalt det samme. Der lires blot remser af, der kan læres udenad på ingen tid.
Kommentar

26.09.24

Premium
Fogh efterlod os med en filosofisk klimakrise

af Thomas Aastrup Rømer

Hvem er den måske værste statsminister, Danmark nogensinde har haft? Det er nok Anders Fogh Rasmussen. Det er der to grunde til. For det første ødelagde han den nationale tradition ved at gøre økonomerne til konger. For det andet forvanskede og globaliserede han besættelsestidens modstandskamp.
Debat

26.09.24

Premium
Luk velfærdskassen for udlændinge

af Lucas Emil Zukunft

Når velfærden i forvejen dårligt kan bære danskerne og vores eget samfund, nytter det ikke, hvis den også skal bære hele det ganske udland oveni, skriver Lucas Zukunft fra Konservativ Ungdom. Der kan findes mange gode forslag til, hvordan man sikrer, at der stadig er et acceptabelt niveau af velfærd i Danmark også i fremtiden, og et af dem, jeg ser som absolut mest retfærdigt er at lukke kassen i for udlændinge.
KommentarPremiumVil politikerne lære af de monumentale fiaskoer i Irak og Afghanistan?

af Morten Uhrskov

Jeg forbløffes til stadighed over, at næsten ingen vesterlændinge forstår, at når Irak og Afghanistan ser ud, som de gør, når Somalia er en fejlslagen stat, når Congo er et morderisk helvede, skyldes det ikke Guds nedkaldte vrede eller geografien. Det skyldes selvfølgelig, at de mennesker, der bebor disse ”lande”, har så få lighedstræk med europæiske statsdannelser.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter
EssayPremiumNutidens universitet har ikke noget tøj på

af Marianne Stidsen

Aldrig har universitetet haft så lidt positiv betydning for vores demokratiske samfund som i dag. Dagens aktivistiske universitet er lige så anvendeligt som islams sharia-dogmer, skriver Marianne Stidsen med afsæt i Hans Hauges nye bog om humanioras tiltagende selvskade og opfordrer politikerne til at gribe ind med nogle nødvendige præciseringer af universitetsloven, så videnskaben igen kan få solid kernefaglig grund under fødderne.
Debat

26.09.24

Premium
Jerusalem Skomagers Plads

af Jens Ellekær

Hele verden er kommet til Danmark, også Mellemøstens mange stridigheder. Derfor strides vi nu også om nye navne for pladser i København. Jens Ellekær stiller en række spørgsmål til navngivningen af Palæstinas Plads i København, hvor svarene blæser i vinden.
Artikel

25.09.24

Premium
Registreringsafgiften på biler bør fjernes

af Lars Kaaber

Otto Brøns-Petersen, som er analysechef hos CEPOS mener, at registreringsafgiften har overlevet sig selv og bør afskaffes. Den er et overflødigt levn fra en anden tid, der ikke længere opfylder de samfundsøkonomiske krav. Billigere biler ville øge livskvaliteten for mange.
Kommentar

25.09.24

Man kan ikke balancere på midten af MeToo

af Daniel Holst Pinderup

Moderaternes kaos vokser og vokser. Men den slibrige sag om krænkelser og intern mistillid i midterpartiet rejser en lang række spørgsmål for alle os andre. Hvordan undgår journalister at blive partshaver i aktivismen? Hvor egnet var målet med MeToo egentlig, hvis det ikke inkluderer kvindelige ledere? Hvordan synes medierne selv, det går, når offentligheden flere uger senere stadig ikke har nogen anelse om, hvad der er foregået i regeringspartiet?
AnmeldelsePremiumDagbladsmoralisme fra madglad rejseforfatter

af Ulrik Søberg

Jens-Martin Eriksen skuffer med en hovedløs beretning om gastronomi, nationalisme og krigene på Balkan. Vores anmelder er ikke overbevist om bogens projekt, som vistnok er noget med frihed, tolerance, menneskerettigheder og andre begreber, der kan trækkes i en automat.
Kommentar

24.09.24

Premium
Karma vinder hver gang

af Viviane Ellasofie Karlsen

Lars Løkkes gøglertrup fortsætter derudad, det samme gør digitaliseringen af stort set alting ligesom folks tiltagende og skamløse plapren i det offentlige rum. Heldigvis har en række privatskoler indført lektioner i meditation, yoga og vejrtrækningsøvelser for deres elever. Det vil aldrig ske på landets kommuneskoler, hvor intet nyt kan ske uden tilførsel af ekstra midler og pædagogisk støttepersonale. Det må være en dna-ting.
Essay

24.09.24

Premium
Snublende nær Det Tredje Rige

af Søren Gosvig Olesen

Hvorfor kan en diskussion om samfundets måde at erindre på hverken rumme nuancering eller overvejelse? Søren Gosvig OIesen fortsætter sin artikelserie om moral og politik med beretningen om, hvordan et følgagtigt flertal i Odense Byråd lod sig bøje af en ensidig leder i dagbladet Politiken.
Kommentar

24.09.24

Premium
Israel er altid skurken

af Poul Højlund

Ikke bare den sædvanlige bande af venstreorienterede aktivister og medløbende medier har været hurtige og råber nu ’krigsforbrydelser’, når Israel øger det militære pres på terrororganisationen Hizbollah. Også FN og EU stemmer i med samme sang. Deprimerende men forudsigeligt.
Kommentar

24.09.24

Premium
Revolutionsromantik er en hyldest af vold

af Knud Poulsen

Det er på tide at trække en klar grænse: Romantiseringen af radikaliserede bevægelser og deres voldelige metoder bør ikke længere accepteres som en del af venstrefløjens kamp for en bedre fælles fremtid.
Kommentar

23.09.24

Premium
Islamisters værdisæt udelukker dialog og forståelse

af Karen West

Igennem årene har jeg haft en del diskussioner med islamister, skriver Karen West. Jeg kan sige med sikkerhed, at ingen af disse samtaler har været frugtbare, fordi vi taler ud fra to fuldstændig forskellige verdensbilleder, der aldrig nogensinde kan mødes.
Kommentar

23.09.24

Premium
Universiteternes svindelforskning siver ind i samfund og politik

af Morten Uhrskov

Særligt i forskning i de bløde fag som sociologi og psykologi kniber det med at sandsynliggøre de mange teorier, der er i omløb. Det er mere alvorligt, end man måske skulle tro, skriver Morten Uhrskov Jensen og tilbyder et lynkursus i den mest mondæne svindelforskning.
Debat

23.09.24

Premium
Mit liv med DR er slut

af Gordon Winther

Jeg så månelandingen på DR. Cubakrisen på DR, Murens fald på DR, 11. september på DR, ligesom jeg formentlig også vil se verdens undergang på DR, tre måneder forsinket. Men nu er det slut, skriver Gordon Winther, også kendt som forfatteren Gordon Inc., om sit had-kærlighedsforhold til den statslige nyhedsstation. I løbet af de seneste 10 år er hjernevasken blevet for styg og propagandaen for tyk. DR er efterhånden kun god til vejrudsigter.
Kommentar

22.09.24

Premium
Selvblindhed er den værste form for blindhed

af Marianne Stidsen

Man skulle jo næsten tro, vi som samfund alle burde udstyres med blindestok og blindehund, så meget tales der om blindhed. Og sjovt nok er det altid nogle andre, der er blinde, aldrig en selv. De andre er privilegieblinde, magtblinde osv. Men i realiteten er den eneste blindhed, vi kan gøre noget ved vores egen selvblindhed, skriver Marianne Stidsen
Artikel

22.09.24

Premium
Ytringsfrihed under angreb i Brasilien

af Niels Westy

Heldigvis er vores politiske tradition og kultur væsensforskellig fra den brasilianske. Men på det personlige plan er vi måske ikke så forskellige fra brasilianerne. Ytringsfriheden og frihed i det hele taget er vist desværre noget som primært gælder, når det er synspunkter og holdninger, man selv deler.
Essay

22.09.24

Premium
Corona er Guds straf

af Søren Gosvig Olesen

Vi går ikke ind for guillotinering, men vi kommer derfra. Vores borgerlige samfund blev født i et blodbad i 1789, men er i dag truet af noget helt andet: Formering. Vi bliver flere og flere, lever længere og længere, og vi myldrer stadigt mere rundt blandt hverandre. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie og moral og politik.
Artikel

22.09.24

Premium
FairTrade: En velmenende, men forvrænget løsning

af Knud Poulsen

I stedet for at tackle de grundlæggende problemer i udviklingslandene, ender FairTrade med at forstærke dem. Kunstige priser forvrider markedet og hæmmer innovation. Den reelle vej til fremskridt er frihandel og rammer, hvor alle producenter kan konkurrere på lige vilkår.
Analyse

22.09.24

Premium
Voldelig sameksistens

af Lars Kaaber

Israel og Hizbollah er på vej ind i en ny og potentielt farligere fase af deres voldelige sameksistens. Israels handlinger tyder på, at de er villige til at eskalere konflikten, mens Hizbollah kæmper for at finde en ny strategi, der kan sikre deres overlevelse uden at udløse en fuldskala-krig.
Kommentar

20.09.24

Premium
Tak til Alex Vanopslagh for at tage dannelsen alvorligt

af Thomas Aastrup Rømer

LA-formandens bog fra sidste år tåler en genlæsning, ikke mindst fordi den fremhæver folkeskolens dannelsesaspekt, skriver Thomas Aastrup Rømer. Skolen skal ikke være et jobcenterkursus eller et tandhjul i konkurrencestaten, men give eleverne faglige færdigheder og forudsætninger for at forstå sig selv, det omgivende samfund og den historie, de er rundet af.
Essay

20.09.24

Premium
Vesten hænger i den tomme luft

af Ulrik Søberg

Kæden er hoppet af for moderne vestlig tænkning. Kina tænker langsigtet. Vesten tænker slet ikke, men tror man kan gå på en sky af idealisme. Men virkeligheden presser sig på, og den tomme luft kan kun bære ind til det øjeblik, man kigger ned.
Redaktøren skriver

20.09.24

Premium
Islamforskere går sharias ærinde

af Lars Kaaber

Det er en rigtig dårlig idé, at staten skal regulere religiøse islamiske ægteskaber, som to islamforskere foreslår. Tværtimod må budskabet til de muslimske kvinder være, at lader I en imam og islams religiøse kontrakter diktere jeres liv, så er I selv ude om det. Jeres liv, jeres valg.
Tegning

20.09.24

Ugens tegning

af Niels Thomsen

Af de 5.000 personsøgere Hizbollah har delt ud, er indtil videre ca. 3.000 eksploderet.
Debat

19.09.24

Premium
Ingen institution er vigtigere for demokratiet end kirken

af Jon Eirik Lundberg

Det er ikke kirken, men klanen, sekten og den totalitære politik, som truer individets og demokratiets eksistens, skriver Jon Eirik Lundberg. Problemet er bare, at der i demokratierne findes en vilje til at komme de totalitære i møde. Men den vilje er ikke gensidig. Autokraterne har en vished om, at Kristus dybest set står alene.
Kommentar

19.09.24

Premium
Sig nej til kvinder, der jagter trøsteprivilegier

af Mike Bruun-Lander

Alt for mange feminister deltager i ligestillingsdebatten for at bekræfte den overfladiske konsensus og styrke deres egen sociale status, skriver Mike Bruun-Lander. Lad os få en ligestillingsdebat, som handler om hele samfundet, ikke kun om bestyrelsesposter og akademiske stillinger, men også om kloak-, håndværks- og renovationsbranchen, om byggeriet og militæret samt om selvmord, hjemløshed og misbrug, hvor mændene ligger i top.
Debat

19.09.24

Premium
Velfærdsbuffeten vokser, men kvaliteten daler

af Tobias Jæger Pagh

Mens vi har stopfodret velfærdsmonstret i flere årtier, fortsætter utilfredsheden. Absurditeten i velfærdsstatens dominans bør få Danmark til at skifte retning, skriver den politiske formand for Liberal Alliances Ungdom Tobias Pag. Danskerne reagerer ved i større og større omfang at vælge privat og betale selv.
Debat

19.09.24

Kristendomskundskab i folkeskolen bør være obligatorisk

af Louie Skougaard

Vi har en forpligtigelse til, at alle elever i den danske folkeskole bliver eksponeret for de danske kristne værdier og normer, mener Louie Skougaard fra Konservativ Ungdom, som vil fjerne muligheden for fritagelse. Helt ærligt hvordan forventer vi, at forældre kan fortælle deres børn om de lutherske tanker, hvis de ikke selv er opvokset med dem?
Essay

18.09.24

Nu er det tid til danskhed i sin fineste form

af Nick Mogensen

Kulturelt selvhad begyndende med lidt ha-ha og klukkende vittigheder har udviklet sig til en fanfare af negativ energi rettet mod især hvide mænd, folk på landet og dem, der ønsker at bevare, hvad der er er særligt dansk. Det er de små ting; silden med de rå løg, tilliden mellem naboer, relativ lav kriminalitet, ordentlighed og kraftige skæreoste med kommen til morgenbordet.
Kommentar

18.09.24

Premium
Pensionsalderen – den socialt retfærdige løsning

af Jens Ellekær

Mette Frederiksen har sluppet ulykkerne ud af Pandoras krukke, hvor diskussionen om en retfærdig pension ellers har været lukket inde siden velfærdsforliget i 2006. Jens Ellekær funderer over begrebet social retfærdighed og kommer med sit eget bud på en løsning.
Kommentar

18.09.24

Premium
Hold op med at lave alting om - de fleste er tilfredse med deres liv

af Stefan Agger

Tiden summer af radikale slogans og progressive drømme, og medier og lovgivere løber villigt med tidsånden. Men stands et øjeblik. De fleste mennesker er tilfredse med deres liv. De mistrives ikke, de føler sig ikke alene. De lever gode liv med venner, familie, mening og masser af fritid. Derfor er det udtryk for en ideologisering af virkeligheden, når aktivister og venstrefløj hele tiden vil lave alting om.
Kommentar

18.09.24

Premium
Energi er lig med velstand

af Henrik B. Dynesen

Vores største problem er hverken udledning af CO2 eller for stort ressourceforbrug. Tværtimod er den største trussel mod vores velstand og liv energifattigdom. Henrik B. Dynesen argumenterer for, at energipolitik frem for alt skal fokusere på at levere så megen energi som muligt, for det er adgang til energi, der skaber vores velstand og giver os nye muligheder
Kommentar

17.09.24

Premium
Selv franskmænd, tv-værter og virologer kan blive klogere

af Viviane Ellasofie Karlsen

Den overraskende nyhed gælder dog ikke for Danmarks Radio, landets undervisningsminister eller flertallet i Hørsholm Kommune. Bortset fra det går det godt. Eller nogenlunde. Eller op og ned. Eller mest ned. Vores faste tirsdagskronikør præsenterer ugen, der gik, så du forstår det hele lidt bedre, ikke mindst hvorfor Danmarks mest bekymrede mand faktisk har gjort sig fortjent til lidt ros.
Podcast

17.09.24

Folk elsker døde jøder

af Blüdnikow og Blüdnikow

Blüdnikow & Blüdnikow handler denne gang om Dara Horns bog People Love Dead Jews fra 2021. I bogen kaster Horn et nyt, kritisk blik på vores ellers sakrosankte mindekultur om Holocaust og antisemitisme mere generelt og stiller det provokerende spørgsmål, om vi i virkeligheden hellere vil have døde jøder frem for levende som et moralsk kompas for resten af samfundet.
Essay

17.09.24

Premium
Metro, sex og ligestilling

af Søren Gosvig Olesen

Kønsdebatten bølger frem og tilbage og genspiller igen og igen striden om, hvorvidt mændene skal blive som kvinderne, eller kvinderne skal blive som mændene. Det er, skriver Søren Gosvig Olesen med henvisning til Viggo Hørups ord fra sædelighedsfejden i 1880'ene, noget pjat. Mænd og kvinder er forskellige, men det væsentlige er diskussionen om de juridiske, økonomiske og sociale uligheder.
Debat

17.09.24

Premium
Lars Løkke slår alle andre, når det gælder indvandring

af Morten Uhrskov

Arabernes lille hjælper er Morten Uhrskovs kaldenavn til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. Sandheden er, at Lars Løkke tilskynder til større indvandring fra Den Tredje Verden samtidig med, at han gør de internationale konventioner til den moderne verdens pendant til de Ti Bud. Det er svært at finde en dansk politiker, der er mere skadelig for Danmark, skriver Morten Uhrskov.
Essay

16.09.24

Premium
Vesten fremmer sin egen svækkelse

af Asle Toje

Størstedelen af verden sanktionerer ikke Rusland. Moskva får for det meste eksporteret alt, hvad de gerne vil eksportere, og importeret alt, hvad de har behov for. Rusland bliver hurtigt rigere år for år. I modsætning hertil oplever Vesten økonomisk lavvækst. Vestens geopolitiske ambitioner overtiger simpelthen ressourcerne og evnerne.
Anmeldelse

16.09.24

Premium
Man forstår til fulde begrebet muse, når man ser denne smukke film

af Anne-Marie Vestergaard

Vor anmelder har genset den franske film "Bonnard, Pierre og Marthe" fra sidste år og sammenligner den med en ny dansk fremstilling af dumme, liderlige mænd, som udnytter kvinder lige fra Gian Lorenzo Bernini (f. 1598) til Kanye West (f. 1977). Hvorfor er den feministiske samfundskritik altid så sort-hvid?
Essay

16.09.24

Premium
Woke er et fortidslevn - nu skal vi videre

af Kristian Ditlev Jensen

Hold op med at lyve os lige op i ansigtet. Man bliver ikke ”tildelt” noget køn ved fødslen. Ethvert levende væsen har et køn – længe før fødslen – og køn er biologisk. Når de woke taler om et ikke-biologisk køn, så taler de om et køn, der kun findes inde i hovedet på dem selv. Det vilde er, at vi alle sammen forventes at tage det lige så alvorligt, som hvis det var et virkeligt køn. Heri består det kollektive bedrag.
Kommentar

16.09.24

Bureaukraternes helligdag

af Peter Kiær

Den 20. august er dagen, som mange landmænd frygter. For det er den dato, som bureaukraterne har bestemt, at markerne skal være tilsået med efterafgrøder. Regner det i ugen op til, så landmanden ikke kan køre, hjælper ingen kære mor. Straffen falder i form af gødningsreduktion og måske politianmeldelse.
Kommentar

15.09.24

Premium
Det humanistiske fakultet i kamp mod kolonialisme og Israel

af Hans Hauge

På universiteterne har de gang i et større projekt imod kolonial vold. Pia Schwarz Lausten har fået faget italiensk med i kampen. Lausten har det sådan, at bare vi er mange nok i flok, så går det nok, som Hans Hauge udtrykker sig. Han er faldet over endnu en omgang fluffy-forskning på humaniora, som de selvgode forskere kan beskæftige sig med i pauserne mellem opfordringer til boykot af Israel.
Artikel

15.09.24

Premium
Offentlig mad på menuen, men pengene slap op

af Knud Poulsen

På et tidspunkt løber man tør for andre folks penge. Knud Bruun Poulsen fortæller historien om Københavns Madhus, der endte i konkurs, da det skulle konkurrere på det private marked. Madhusets fallit er et skoleeksempel på, at offentlige projekter ikke er klædt på til at begå sig uden for det beskyttende kommunale tag.
Essay

15.09.24

Premium
Labour-regeringen bekæmper britisk kultur

af David Gress

Englands nye labour-regering under Keir Starmer agerer, som om det store flertal af mandater giver den ret til at forcere den kamp mod almindelige folks sikkerhed, velstand og sundhed, skriver David Gress. Han fremhæver tre områder, der udtrykker en herskesyg, nypuritansk vilje til at kontrollere folks tanker og adfærd og frem for alt at begrænse deres frihed.
Debat

15.09.24

Premium
Forsvarsledelse i laksko

af Klaus Kroll

Krigerne er smidt ud og erstattet af ’koncern’, LEAN, direktører og cost-benefit-analyser, skriver Klaus Kroll. Han vil give de fagligt uddannede officerer ansvaret for oprustningen. Byg en mur mellem ministeriet forsvarsledelsen, så forsvarschefen kan tage vare på sine soldater og departementschefen kan servicere sin minister og folketinget, skriver han.
Kommentar

13.09.24

Min top-5 liste over demokratidræbende censurulve

af Marianne Stidsen

Totalitarisme af første klasse, kalder Marianne Stidsen det, når det eneste svar, den eneste reaktion, man tyer til, hver gang man møder nogen, som man er uenig med, er: cancellér dem. For ikke at sige: udrens dem – og helst fra jordens overflade. Som ulven, der sniger sig ind i folden i ly af natten og gør kål på alt, hvad den kan slippe afsted med.
Artikel

13.09.24

Glyphosat i Europas floder: Spildevand afsløret som forureningskilde

af Lars Kaaber

Det er ikke altid landmandens skyld. Et forskningsprojekt afslører, at restproduktet AMPA i Europas floder, som ellers forbindes med landbrugets brug af planteværn som Roundup, stammer fra kommunalt spildevand, og at synderen formentlig er sæbemidler. Landmandens brug af Roundup kan ikke forklare forureningen.
Kommentar

13.09.24

Premium
Regeringen hader ånd

af Thomas Aastrup Rømer

Latin og græsk i gymnasiet vil regeringen skære ud af Finansloven. Det varsler ilde for den kommende ungdomsuddannelsesreform, at man går efter almendannelsens fundament, skriver Thomas Aastrup Rømer, som mener græsk og latin burde være obligatoriske fag for alle elever, sammen med faget oldtidskundskab.
Tegning

13.09.24

Ugens tegning

af Niels Thomsen

EU's kommissærposter fordeles om få dage og Ursula von der Leyen har specifikt udbedt sig kvindelige kandidater