ArtikelPremiumNoahs historie I

af Marianne Stidsen

At mænd og drenge kan blive anklaget og dømt for overgreb mod kvinder helt uden beviser, har vi vidst længe. Men det feministiske uretssystem dømmer også de mænd, der selv er blevet udsat for vold, mishandling og psykisk vold af deres kærester, samlevere og ekshustruer. Det blev bekræftet, da jeg for nogle uger siden overværede netop en sådan sag i Østre Landsret.
Artikel

25.04.25

Premium
Den grønne omstilling vakler

af Søren Hansen

Der produceres nu så meget vind- og solenergi, at det bliver umuligt at styre uden at slukke for både havvindemølleparker og store solcelleanlæg i lange perioder, hvor udbuddet er større end efterspørgslen. Investorerne løber væk, og kun statstilskud kan få dem tilbage. Den grønne omstilling bliver derfor dyrere og dyrere, og penge, som kunne bruges på noget andet, postes i vedvarende energi, der ikke er rentabelt.
Podcast

25.04.25

Trump gør det fremragende i Mellemøsten

af Naser Khader

USA har indledt direkte forhandlinger med præstestyret for at få bremset Irans atomprogram. Det muslimske broderskab svækkes overalt, og endemålet om normalisering mellem de arabiske stater og Israel ser efter magtskiftet i USA ikke længere lige så svært ud. Imens sidder EU og de europæiske ledere med en monokel og kan ikke se ud over deres egen næsetip. Lyt til Naser Khaders analyse af situationen i Mellemøsten med kilder og vikler, der aldrig når de danske medier.
Tegning

25.04.25

Ugens Tegning

af Niels Thomsen

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt foreslår at den danske pølsevogn kommer med på UNESCO's liste over unik dansk kulturarv. Men nu er Özlem Cekic på banen med et krav om at pølsevognen udskiftes med Ali's Kebab, som i dag udgør det mest danske der findes. Vi giver Kontrasts læsere mulighed for at stemme på deres foretrukne kandidat blandt de to.
PodcastTil kamp mod konventionerne

af Kaaber & Karker

Ud af konventionerne og fri af den europæiske menneskerettighedsdomstols kløer. Det er opskriften i Liberal Alliances nye udlændingeudspil. Lars Kaaber og Andreas Karker taler med LA’s udlændingeordfører Steffen Larsen. Kan det blive virkelighed, eller ryger ambitionerne tilbage i skrivebordsskuffen?
Essay

24.04.25

Premium
At tro med kroppen

af Ulrik Søberg

I en verden, hvor tro er blevet til identitet og Gud til tilvalg, spørger påsken os, om vi har glemt, hvad ægte tro er. Men hvad vil det egentlig sige at tro – ikke med hovedet, men med hele kroppen? Ulrik Søberg sammenligner tidens velvære-kultur med kristendommens syn på krop og sjæl.
Kommentar

24.04.25

Premium
De etablerede mediers kedsommelige lethed

af Morten Uhrskov

De etablerede medier herhjemme er mestendels dødsens kedelige og forudsigelige. De lever mentalt i en verden, der minder om de brune og grimme 1970’erne fremfor de vibrerende 20'ere. Nyheder, der burde påkalde sig deres opmærksomhed, henligger i tavshed. Hvorfor?
Redaktøren skriverNu længes de dumsmarte efter Den Kolde Krig

af Mikael Jalving

Intelligent dumme mennesker er ikke tynget af reel nysgerrighed, de søger slet ikke efter sandheden. Den er jo alligevel en social konstruktion. Vist kan virkeligheden være møgirriterende. Men det er præcis den indgroede aversion imod den, der får vores eliter til først at dæmonisere samtiden - og nu får dem til at romantisere Den Kolde Krig.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter
KommentarPremiumTrumps toldmure forvitrer

af Torben Mark Pedersen

Præsidenten skulle have lyttet til fagøkonomer, før han gik i gang med at hæve toldsatser, skriver Torben Mark Pedersen. De seneste uger vist, at USA ikke kan se bort fra de økonomiske realiteter. Set fra Beijing har Trump afsløret sig som en papirtiger, som Mao ville have sagt, og toldmurene er allerede ved at forvitre.
Kommentar

23.04.25

Premium
Spiser du flødebollen fra oven eller neden?

af Viviane Ellasofie Karlsen

Hvordan skal vi kunne tackle Mette Frederiksens krige og kriser, hvis vi ikke kan enes om noget så simpelt som den korrekte håndtering af den lille skumklump? Grin ikke, for snart står du der med en menneskehed på samvittigheden eller med en ytringsfrihed med advarselslampe og pausefisk. Vor faste kronikør sætter ugen i relief.
Nekrolog

23.04.25

Premium
Skeptisk politiker, lidenskabelig teolog

af Katrine Winkel Holm

Sognepræst Katrine Winkel Holm tager afsked med Christian Langballe med et portræt af den tidligere folketingspolitiker - og præst. Det blev hans lykke at vende tilbage til Folkekirken i 2019, hvor evangelie- og dåbsfortyndere har større magt end nogensinde, og hvor så mange gedigne teologer ender som selvvelbehagelige karrieremennesker og ligegyldige glidegæs.
Kommentar

23.04.25

Premium
Lykken er at blive gammel og bo på landet

af Kasper Støvring

Danmarks lykkeligste mennesker sidder på en lidt skæv bænk i en mindre by på landet og betragter solnedgangen med ægtefællen eller en god ven. Det er måske værd at erindre, næste gang vi fortalt en historie om hipsterne i den kreative klasse. Lykken venter ikke kun på dig i den næste lønforhøjelse eller storbyoplevelse. Kasper Støvring har læst den seneste undersøgelse af danskernes livskvalitet.
KommentarPremiumStatsministerens nye indsigt

af Asger Aamund

Mette Frederiksen har tilsyneladende fattet, at islam ikke er foreneligt med et vestligt demokrati. Asger Aamund fulgte værdidebatten i Folketinget i marts og bed mærke i statsministerens svar til Zenia Stampe: "Hvis man tager Koranens ord for pålydende, er det i hvert fald ikke forenelig med det danske samfund".
Kommentar

22.04.25

Premium
Tre veje til Mekka

af Kristian Tørning

Der findes i Europa tre ideologiske strømninger, som i årevis har misbrugt demokratiet med henblik på at nedbryde det. Ideologierne anvender den samme metode, uanset om de sværger til islam, socialisme eller antinationalisme. Men de sidste to har en fatal, blind vinkel, som i sidste ende vil give magten til islam.
Essay

22.04.25

Premium
Demokratiets død i Frankrig

af David Gress

Frankrig er som andre europæiske lande styret af et enhedsparti med konkurrerende afdelinger, der mener præcis det samme om klima, køn, EU, masseindvandring og historie. Det gør det nemt for enhedspartiet at indskrænke demokratiet, ikke mindst fordi det kan regne med mediernes moralske og politiske opbakning.
Artikel

22.04.25

Velfærdsstaten er elitens wellnessbudget

af Knud Poulsen

Velfærdsstaten skulle være et sikkerhedsnet for samfundets svageste. I dag flyder ydelserne opad – til politikere, influencere og systemkyndige med strategisk konstrueret sårbarhed og sprogligt overskud. Velfærden er blevet elitens spejl – ikke en støtte for de udsatte.
Kommentar

20.04.25

Borgerlighed er en ydmyget moral

af Mike Bruun-Lander

Jeg er rummelig og lyttende, så længe du siger, hvad jeg vil høre. Sådan lyder den vakte, venstreorienterede moral, som ikke baserer sig på frihed i traditionel borgerlig forstand, men på frihed til at dømme alle andre ude eller inde. Deres forfejlede menneskesyn gør, at de ikke ønsker magtdeling - heller ikke på det moralske plan.
Artikel

20.04.25

Premium
Mao vender tilbage - i USA

af Ulrik Søberg

I et interview med Tucker Carlson advarer den kinesiske forfatter Xi Van Fleet om, hvordan vor tids ideologiske strømninger på venstrefløjen løber parallelt med Kinas kulturrevolution fra 1966-76. Hun fremhæver, at de underminerer friheden og de demokratiske værdier, hun engang flygtede til USA for at kunne nyde.
Kommentar

18.04.25

Premium
Pligten til at huske

af Thomas Wivel

Det er en borgerpligt at engagere sig. Men de fleste foretrækker stadig at udbygge deres carport. Fredagssvirpet fører læseren tilbage til det tyske mentale retsopgør - eller mangel på samme - og den kontinuerlige dæmonisering af staten Israel.
Tegning

18.04.25

Ugens Tegning

af Niels Thomsen

Hvis Jesus levede i dag...
Kommentar

18.04.25

Jesus af Nazareth – Gud eller galning

af Katrine Winkel Holm

Du kan vælge mellem Bachs passion, Grundtvigs salmer og Dolly Partons påskehymne. Men det gør ingen forskel. Fordyber man sig i budskabet, bliver påsken den mest vitaminrige og løfterige tid på året. Sognepræst i Sct. Mikkels pastorat i Slagelse Katrine Winkel Holm har skrevet Kontrasts påskeprædiken.
Essay

16.04.25

Premium
Jeg gik mig over land og bog

af Nick Mogensen

Når folk kører forbi mig, vinker de, som var jeg kongen af Danmark. De har nok aldrig set en mand gå og læse. Men når jeg læser, så bevæger benene sig helt af sig selv. Det er næsten som om, historien skrider frem, og mine ben følger fortællingens tidslinje. Vor mand i Vestjylland har igen været ude at gå med en god bog i hånden.
Debat

16.04.25

Premium
Truer Trump forskningsfriheden?

af Morten Uhrskov

I det ovale værelse i Det Hvide Hus sidder en mand og arbejder på at gennemføre en form for konservativ revolution på universiteterne. Præsidenten ønsker at finde ud af at gå tilbage til det sted, hvor man gik forkert. Derefter kan man igen gå fremad mod nye forskningsmæssige højder i bedste vestlige tradition.
Kommentar

16.04.25

Familiens og ægteskabets grundlag for det gode liv

af Kasper Støvring

Ægteskabets positive påvirkning af personlig livstilfredshed er ikke en ideologisk konstruktion, men en robust, forskningsfunderet kendsgerning. Kasper Støvring afrunder sin serie om det gode liv - med tro, fædreland og familieliv. Familielivet skaber en sammenhængende fortælling og forankrer vores fælles placering i verden.
Kommentar

16.04.25

Premium
Død, opstandelse og fornyelse i kongeriget

af Viviane Ellasofie Karlsen

Husk at trække vejret. Og mærke verden. Det hele er ganske vist lidt skørt. Men det er stadig dig selv, der har styr på, hvordan man spiser en fransk hotdog uden at spilde halvdelen ned i skoene. Det er trods alt noget. Vores faste kronikør ønsker dig god påske med et lille bibelsk kig ind bag virkeligheden.
Debat

15.04.25

Premium
Millioner hældes ned i ghettoens sorte hul

af Rami Zouzou

Politikere, borgmestre og boligselskaber har spist byrådene af med akademiske gloser og smykket sig med gyldne kæder og lånte fjer, for at få bevillingerne til at flyde som mælk og honning. Hvis alle bare lukker øjnene, så er der ingen der opdager, at millionerne fosser ud af stats- og kommunekassen til ingen verdens nytte.
Artikel

15.04.25

Premium
Fra park til lejrplads

af Knud Poulsen

I 1980’erne åbnede Danmark døren på vid gab for migranter og flygtninge. I 2025 vil Enhedslisten forny invitationen. Denne gang formelt til hjemløse, men reelt til rumænske romaer, som inviteres til at slå lejr i de københavnske parker. Enhedslisten kalder det rettigheder til hjemløse. Knud Bruun Poulsen kalder det verdenspolitik i gummistøvler.
Essay

15.04.25

Premium
Staten er ophørt med at beskytte os

af Ulla Nørtoft Thomsen

Det danske folkestyre er fredsommeligt gledet ind under EU's og FN's rammer. Imens strejfer udlændinge frit ind og ud, beskyttet af en sær åndelig sløvhed. En kjortelklædt kriger kan lade sig forevige i sit arabiske hjemland med et afhugget hoved i hænderne den ene dag og posere som asylant på en svensk banegård den næste dag, klædt ud som europæer.
Artikel

15.04.25

Feministisk-islamistisk alliance bag Khader-komplottet

af Marianne Stidsen

Med tråde tilbage til Muhammedkrisen og Naser Khaders kamp mod islamismen afdækker Marianne Stidsen alliancen mellem islamister og feminister. I 2021 kostede anklagerne om sexisme og overgreb Naser Khader hans politiske liv. Aktivistiske journalister på DR førte an i slaget, som blev udkæmpet med alle midler sammen med svindlere og islamister.
Essay

14.04.25

Premium
Nadverens åbenbaring og påskens håb

af Ulrik Søberg

Der findes øjeblikke, hvor verden ikke blot opleves, men gives. I nadverens stille gestus, i brødets brud og vinens strøm, gives det hellige som nærvær og håb. Her træder mennesket ind i en mening, det ikke selv har formet, men modtager. Påskens drama kaster sit lys over nadverens dybde: fra døden spirer livet, og i det timelige skænkes det evige. Dette er ikke blot et minde – men en åbenbaring.
Essay

14.04.25

Premium
Emotionel magt og minidiktatur

af Gunnar Lind Haase Svendsen

I forbindelse med talrige interviews med tidligere ansat på et offentligt finansieret bosted blev professor Gunnar Lind Haase Svendsen opmærksom på en række giftige magtrelationer. En dynamik, hvis motor er emotionel magt, skyggeledelse og "minidiktatur". Læseren vil formentlig genkende ledertyper og mekanismer, der især florerer i den offentlige sektor.
Essay

14.04.25

Premium
Den danske drøm om revanche

af Christian Ilcus

I 1600-tallet var Danmark en europæisk spiller. I 1700-tallet var Danmark håbefuld, i 1800-tallet blev vi ydmyget, og i 1900-tallet vendte vi os indad. Spørgsmålet er ikke, om Danmark igen kan blive en regional stormagt. Spørgsmålet er: Hvordan bruger vi det potentiale, vi faktisk har? Christian Ilcus spoler kalenderen 300 år tilbage og spejler dagens geopolitiske situation i Store Nordiske Krig.
Kommentar

13.04.25

Feminister håber på Vestens undergang

af Jon Eirik Lundberg

Feminister bør sætte deres lid til, at det patriarkalske kapitalistiske samfund under Trumps lederskab bryder sammen og går op i flammer. Jon Eirik Lundberg har læst feministen Lisbeth Odgaard Damm i Berlingske Tidende. Han fortæller, hvordan feministerne opererer med både 3-tallet og Tusindårsriget i deres ideologi. Han ser hendes indlæg som en påmindelse til det borgerlige samfund om, at ikke kun rabiate terrorister på Toyota pick-ups fantaserer om de demokratiske landes undergang.
Kommentar

11.04.25

Premium
Patriotisme gør dig lykkelig

af Kasper Støvring

At elske sit land, giver en højere livskvalitet. Det er ikke bare noget, vi synes, der er videnskabeligt belæg. Koblingen mellem national stolthed og personlig identitet er med til at forklare den højere psykiske modstandskraft, der ofte ses hos mennesker med patriotiske livsværdier.
Kommentar

11.04.25

Premium
Uforsonligheden er tilbage. Der er håb forude

af Thomas Wivel

Når humor tager hensyn, sygner den hen. Nationens sygejournal er skrevet af komikere. Vores fredagskronikør er netop vendt hjem fra turné, og for første gang i mange år tror han på humorens overlevelse - og fremtiden.
Essay

11.04.25

Kan videnskab overleve uden frihed

af Ulrik Søberg

Selv med krudt, kompas og trykpresse opstod den moderne videnskab ikke i Kina. I dag står landet i front med AI og biotek – men uden ytringsfrihed og akademisk frihed. Kan videnskab overleve uden frihedens ilt, og er teknologi nok, hvis kritik er forbudt og sandhed underlagt staten? Frihed er måske ikke bare en forudsætning for demokrati – men for erkendelse i det hele taget.
Debat

11.04.25

Fædrelandskærlighed giver ro og fremtidstro

af Mikkel Tranborg

Rodløshed skaber modløshed, skriver Mikkel Tranborg. Fædrelandskærligheden er undervurderet, mener han og opfordrer til, at den opbrudstid, vi lever i, benyttes til at genoplive folkeånden. Vi har brug for, at unge nærer kærlighed til fædrelandet, så vi kan modstå den åndelige multikultur.
Tegning

11.04.25

Ugens Tegning

af Niels Thomsen

Når Pernille Rosenkrantz-Theil efter en suveræn valgkamp vinder overborgmesterposten i København, vil hun som det første indføre, at byens børn bliver trillet i vuggestue i ladcykel.
Redaktøren skriver

10.04.25

Premium
Woke er en religion for folk, der frygter det normale

af Mikael Jalving

"Woke betyder jo bare oplysning. Hvem kan være imod oplysning". Sådan sagde en skuespillerformand til mig i et radioprogram forleden. Det kan godt være, woke-bølgen er ved at flade ud, men der er stadig – nej, altid – gode grunde til at advare mod aktivister, der politiserer stort og småt og vil skabe et jordisk paradis renset for forskelle, nationer, tilfældigheder og kristendom.
Artikel

10.04.25

Premium
Kommissærens klarsyn

af Knud Poulsen

Vi bør tage et opgør med kommissærpolitikerne, magtmenneskenes behov for at demonstrere deres egen overlegenhed, pakket ind i fine fraser om fælles bedste. Resultatet bliver ikke velment omsorg men en slags akademisk despoti, hvor idéen trumfer virkeligheden, og folkets stemme reduceres til støj.
Essay

10.04.25

Premium
Umenneskelig sundhed

af Ulrik Søberg

Sundhed blev under Covid-19 gjort til et teknisk begreb, hvor kroppen blev til en biologisk maskine. Medicinens magt erstattede menneskelig erfaring, og friheden forsvandt bag reciprokke retningslinjer, der kun gav flygtig mening. En filosofisk kritik af et sundhedssystem, der stjæler definitionsmagten og menneskets autonomi, har aldrig været mere relevant.
Artikel

10.04.25

Premium
Tusind tak til de woke. Det er federe at være komiker nu

af Katrine Troelsen

I 2021 blev komikeren Brian Mørk kastet ud i en shitstorm. Han mistede sine jobs, fik svært ved at betale regningerne og kunne se karrieren smuldre. Nu er han i gang med forberedelserne til et nyt show, “Endnu længere over grænsen”, hvor han formentlig bryder loven. En lovgivning, der i Brians øjne hæmmer ytringsfriheden, så han er nødt til at sige fra.
Kommentar

09.04.25

Tro bidrager til det gode liv

af Kasper Støvring

I den første af tre artikler om det gode liv fremhæver Kasper Støvring troens betydning. Man skal ikke tro for at skabe højere livskvalitet. Men tror man på Gud, fordi det er godt i sig selv, så kommer andre goder i tilgift. Troen er ikke instrumentel, men kan give mening, støtte og tydning af tilværelsen.
Podcast

09.04.25

Pengetræet visner

af Kaaber & Karker

Politikerne er på vej til at tømme kassen og låne sig til resten i stedet for at spare andre steder, så forsvaret kan blive styrket. Den bedrøvelige og kortsigtede tilgang bakkes op af et flertal af danskere, som pure nægter at betale for sikkerhed med velfærd. Andreas Karker og Lars Kaaber taler med økonomen Otto Brøns Petersen om det holdbare og uholdbare i økonomien bag oprustningen.
Debat

09.04.25

Premium
Fjern eliterne med demokratiske midler

af Morten Uhrskov

Morten Uhrskov har læst en skandaleombrust bog, som åbner døren på klem til andre styreformer end demokrati. Men han lukker den igen. Godt nok har vi de nok værste eliter nogensinde. Men arbejdet må bestå i at fjerne dem med demokratiske midler, fordi det er den sikreste vej til et bedre samfund.
Debat

09.04.25

Premium
Københavns Kommune støtter Hamas

af Henrik Day Poulsen

Navngivningen af Palæstinas Plads er i bedste fald naiv, i værste fald magtmisbrug og manglende respekt for de jøder, der har mistet deres kære på grund af terror, skriver Henrik Day Poulsen. Det er timingen, der er så sigende. Københavns Kommune vælger at navngive pladsen på et tidspunkt, hvor konflikten er på sit højeste. Det kan ikke være en tilfældighed.
Kommentar

08.04.25

Premium
Politik for de dumme

af Viviane Ellasofie Karlsen

Det er ikke sjovt at være for dum til sit job. Heller ikke for politikere. Men det har de råd for - og til. 369 mio. kr. for at være helt præcis. I et spøjst sammenstød mellem utopi og realiteter har utopien det med at vinde. Vor faste iagttager vender stort og småt fra ugen, der gik. Det er ikke for børn.
Essay

08.04.25

Premium
Politikens sumpjournalistik bygget på fordom og hensigt

af Helmuth Nyborg

Dagbladet Politiken beskylder i en stort opsat artikel IQ-forskeren Helmuth Nyborg for at gå ind for racehygiejne og være medlem af et skummelt netværk. Her svarer han på kritikken og sætter den journalistiske kampagne ind i en større sammenhæng.
Anmeldelse

08.04.25

Premium
Teori som erstatning for tro

af Jon Eirik Lundberg

Alexander Sokol introducerer dyderne som et middel mod tidens onder, og i sekulariseret form, så også de progressive kan være med. Tro er blevet til teori, og argumentationen kommer hele vejen rundt. Spørgsmålet er, om det i sidste ende er fornuften eller drifterne, som styrer verden. Alexander Sokol sætter alt det på det første, og springer diskret forbi det sidste.
Velfærdshungeren trumfer forsvarsviljen

af Lars Kaaber

Forsvarsvilje for fædrelandet er kun god, så længe den er gratis. En borgerlig økonomisk politik, der skaber vækst gennem reformer, vil kunne frigøre så mange penge til forsvar, at Danmark sammen med Norden, Baltikum og Polen alene vil kunne give Rusland baghjul i løbet af få år og genskabe trygheden. Alligevel hakker politikerne rundt og forsøger at placere regningen for en styrket forsvar enten hos de "rige" eller i børneværelset.
Anmeldelse

07.04.25

Premium
Sådan bliver kunst til kitsch

af Mikael Jalving

Snehvide er colombianer, dværgene er "magiske væsener", kongeriget er beboet af lutter søde, tolerante, globale mennesker, og det hele ender godt. Det bliver næppe mere politisk korrekt end i den nye Disney-udgave af brødrene Grimms gamle eventyr om Snehvide og de syv små dværge. Med andre ord: gabende kedsommeligt.
Kommentar

07.04.25

Premium
Økologi er gammeldags ideologi

af Lars Kaaber

De politiske holdninger til landbrug og miljø handler ikke om, hvad der kan måles, men om hvad der kan føles. Økologi ligger godt på tungen og fremkalder de rigtige følelser. Så det vil politikerne have meget mere af. Men ude i virkeligheden ved bønderne godt, at økologi er gammeldags og ikke løser nogen problemer. Så arealet med økologi svinder ind til højlydte protester fra de "følende" politikere.
Essay

07.04.25

Premium
Tænkeren i Paris

af Nick Mogensen

Selvoptaget, belæst og med en dyb foragt for det moderne følelsesliv søger Carl Høgh sandheden i alkohol, røg, sex og semiotik. Essayet – eller er det en novelle? – følger en ung mands jagt på filosofi i gadelygternes skær og natlige erkendelser. Til sidst forstår han måske endelig Foucault i Tunesien.