DebatPremiumIngen institution er vigtigere for demokratiet end kirken

af Jon Eirik Lundberg

Det er ikke kirken, men klanen, sekten og den totalitære politik, som truer individets og demokratiets eksistens, skriver Jon Eirik Lundberg. Problemet er bare, at der i demokratierne findes en vilje til at komme de totalitære i møde. Men den vilje er ikke gensidig. Autokraterne har en vished om, at Kristus dybest set står alene.
Kommentar

24.12.24

Premium
Nu er det jul

af Viviane Ellasofie Karlsen

Vores faste kronikør ser tilbage på ugens fortrædeligheder, som er konstante og vedvarende, men minder om, at julen er en pause fra det alt sammen. Glædelig jul!
Kommentar

23.12.24

Premium
Julen er overflodens fest

af Ulrik Søberg

I hele Norden fejrede man før kristendommen vintersolhvervet (yule) og de kommende lysere tider. Forventningen om det snarlige forår, binder den førkristne jul til naturen og glæden ved at have overflod af mad. Altså taknemlighed over at livet må nydes. I Finlands og Sveriges nuttipukki indsamler et overnaturligt væsen på 13. dagen resterne af de lækre julesager, så der sættes en stopper for menneskets frås.
Kommentar

23.12.24

I denne røde juletid

af Marianne Stidsen

Mens flyttemanden med ondt i ryggen, begyndende gigtsmerter i leddene og sporadiske anfald af migræne må slide sig igennem arbejdsugen, så godt han kan, kan enhver kvinde med den mindste smule ubehag over noget, der endda ikke engang er en sygdom, stikke af fra det hele og tilbringe dagen på sofaen med ugeblade, varm kakao og Netflix.
DebatPremiumDen villige presse

af Kristian Tørning

I Danmark er den såkaldte fjerde statsmagt økonomisk afhængig af staten. Meningsdannelsen hviler på et dobbelt uetisk fundament. Danskerne er både tvunget til at betale for medier, der ikke er uvildige, og udsættes samtidig for, at medierne hele tiden opfører en art skuespil, hvor de lader som om, at de er uvildige.
Essay

23.12.24

Premium
Aristoteles kan lære dig at holde lykkelig jul

af Mike Bruun-Lander

Vi siger, at julen er familiens tid, men løber rundt som vilde kaniner for at skaffe alt det, der hører sig til, alt imens vi dokumenterer det for andre via mobiltelefoner og sociale medier. Vi forveksler midler med mål. Antik græsk filosof kan bringe dig tilbage i balance.
Essay

22.12.24

Premium
Fri os fra en kødløs jul

af Katrine Winkel Holm

Sognepræst Katrine Winkel Holm har sendt Kontrasts læsere en juleprædiken. Julen er kødeliggørelsens fest, fortæller hun. Og hun beklager, at jesusbarnet af kød og blod er blevet nedtonet i vores fejring. Den kristne juls kerne modsiger nemlig den virkelighedsfjendske woke-tankegang og den gamle gnostiske foragt for det jordiske menneskeliv.
ArtikelPremiumMetrotillæg: Ideologisk arrogance

af Knud Poulsen

Endnu en politiker, der ser borgerne som redskaber i et ideologisk eksperiment. Sådan beskriver Knud Poulsen den socialdemokratiske kandidat til overborgmesterposten i København Pernille Rosenkrantz-Theills forslag om at lægge 50 kroner oveni billetprisen for pendlere og rejsende, der benytter metrostationen ved lufthavnen.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter
KommentarPremiumDen traditionelle helt er tilbage

af Ulrik Søberg

Efter mere end et årti med superhelte, der alligevel viste sig knap så super, vender en ægte superhelt nu tilbage i det nye år. I kølvandet på pandemier, krige og ellers uendeligt proklamerede kriser, vi efter sigende skal være angst for, kommer populærkulturen nu med håb fremfor dystopi. For vi har brug for helte. Også de fiktive.
Kommentar

22.12.24

Kun de venstreorienterede må kalde nogen racister – tror de

af Morten Uhrskov

At argumentere for de venstreorienteredes forskruede begreber og definitioner, som skal understøtte deres filosofi om den hvide mands strukturelle undertrykkelse af de brune, kræver skarpere tænkning, end Folketingets venstresnoede hjerner i Enhedslisten og Alternativet kan levere. I en debat for nylig i Folketingssalen kom de uhjælpeligt til kort.
Kommentar

20.12.24

Premium
Godhedens tvetydighed

af Hans Hauge

Hans Hauge tegner et nuanceret portræt Kurt Gerstein, medlem af SS i Nazityskland frem til 1945. Han forsøgte at modarbejde systemet indefra, men blev udråbt til krigsforbryder. Intet er nemmere end at fordømme alle over én kam. Mød Kurt Gerstein, også kaldet "Guds spion".
Kommentar

20.12.24

Premium
Vestens grønne Tjernobyl

af Jon Eirik Lundberg

Den grønne omstilling minder om Tjernobyl. Tyskland lukkede i december 2021 sine sidste atomkraftværker og blev helt afhængig af Rusland. Det var øjeblikket, Putin ventede på. To måneder gik han til angreb. Men selv ikke efter ca. 1 mio. døde og lemlæstede har Tyskland genstartet værkerne. Atomindustrien var et sovjetisk prestigeprojekt, ligesom den grønne omstilling er blevet for Vesten, hvor Omstillingen står over alt andet.
KommentarAssad på tålt ophold på Hotel Novichok

af Thomas Wivel

Den syriske sadist er flygtet til Moskva, men er nok ikke et julegratiale til præsident Putin. Russiske telegrambureauer melder formentlig snart, at Assad meget klodset er faldet ud af et vindue. En ny alliance tager form mellem Morten Messerschmidt, Pelle Dragsted og Søren Søndergaard.
Tegning

20.12.24

Ugens Tegning

af Niels Thomsen

Moderaternes Stine Bosse tager afstand fra at det islamiske styre i Iran har arresteret en sangerinde for at optræde uden hovedtørklæde. Samtidig er Stine Bosse en af arkitekterne bag koranloven, der gør det kriminelt at krænke Koranen.
Podcast

19.12.24

Islamister og venstrefløjspolitikere er gode skuespillere

af Mikael Jalving

Slyngelstuen er samlet for at vende et helt ny problem i danske konsensusmedier: Paulus-komplekset. Hvad det går ud på, og hvorfor det er så irriterende og dumt, får du svaret på her, hvor døren åbnes for en helt ny slyngel.
Kommentar

19.12.24

Premium
Jørgen Leths onsdagsbord

af Per Bausager

Her kommer den seneste frontberetning fra Restaurant Møntergade, hvor den årlige far, mor og børn-julefrokost skulle finde sted. Men pludselig skete der noget, som ødelagde ritualet.
Kommentar

19.12.24

Lidt om mindre værdigt trængende i Danmark

af Gunnar Lind Haase Svendsen

Bliver vi ikke nogle gange lidt for venlige og ukritiske? Hvorfor skal det altid være synd for nogen? Hvorfor skal folk søllegøres i vores samfund? Hvorfor skal det kunne betale sig at søllegøre sig selv?
Kommentar

19.12.24

Premium
Der må gøres noget - men ikke optages fælles gæld

af Otto Brøns-Petersen

Det er Sir Humphrey i 'Yes-Minister', som ironiserer over politikerens logik - trangen til 'at gøre noget'. Otto Brøns-Pedersen er enig i, at EU skranter økonomisk, og der skal handling til, men at optage fælles gæld, som nu også den danske regering støtter, er en rigtig dårlig idé.
Podcast

18.12.24

Det borgerlige Danmarks bløde hjerte

af Kaaber & Karker

Hvad betyder det, når DF siger, at partiet vil være det borgerlige Danmarks bløde hjerte? Hvad er opskriften på empatisk socialpolitik, som nægter at følge mantraet om 'send flere penge', som løsningen på alt. Lars Kaaber og Andreas Karker taler med Mette Thiesen fra DF, som udnævnes til at være 'det bløde hjerte'.
Artikel

18.12.24

Premium
NGO-skib i Middelhavet opgiver migrant-transport

af Karen Jespersen

Geo Barents, der er chartret af Læger uden Grænser til at samle migranter op i Middelhavet, opgiver sin mission på Middelhavet. Målet for aktionen var at redde migranterne til Europa i stedet for at blive sendt retur til Libyens interneringscentre. Men Italien ser disse NGO’ere og deres skibe som menneskesmuglernes forlængede arm.
Anmeldelse

18.12.24

Premium
Udenrigskommentator på udebane

af Hans Hauge

Hans Hauge er ikke ligefrem imponeret over Kristeligt Dagblads udenrigskommentator Jens Worning. Her gennemgår han nogle af hans seneste artikler og hans seneste bog, som efter Hauges opfattelse er fuld af løse påstande, ubehjælpsomme metaforer og almindelig uforstand.
Kommentar

18.12.24

Europæernes tilgivende og fordragelige side

af Morten Uhrskov

Det kan være svært for de frelste at acceptere en fri samfundsdebat. Alligevel tyder det på, at europæerne er blevet blidere med tiden, og at vores kulturelle dyder trumfer det rå behov for hævn. Morten Uhrskov ser optimistisk på europæernes chance for atter at blive herre i eget hus.
Podcast

17.12.24

Hold nu kæft, Bettina!

af Mikael Jalving

I en episode af reality-serien "De Unge Mødre" står mor og datter og laver mad og bliver uenige om, hvor meget fedt der skal i gryden. Episoden er ifølge filosof Ulrik Søberg symptomatisk for en tiltagende konflikt mellem en overleveret dansk kultur og et nyt, mere globalt narrativ og normsæt, der risikerer at undergrave dansk ærlighed og tillidskultur.
Kommentar

17.12.24

Premium
SF’s økonomiske luftkastel

af Knud Poulsen

Det er populisme i grøn indpakning, når SF markedsfører sig som garant for grønne visioner og økonomisk ansvarlighed, for bag de tillokkende slogans og paroler gemmer sig en politik, der emmer af økonomisk ønsketænkning.
Debat

17.12.24

Premium
De skulle lukkes, lovede hun. Men støtten fortsætter

af Flemming Nielsen

Mette Frederiksen svinger mellem at ville forbyde muslimske friskoler til at hælde millioner ned i dem. Hvad mener hun mon egentlig? En række nye sager gør kun spørgsmålet mere aktuelt. Imens fortsætter skolerne med at køre friløb.
Kommentar

17.12.24

Sindelagskontrol og cognac til kaffen

af Viviane Ellasofie Karlsen

Tro ikke Alex Vanopslagh, tag ikke Mette Frederiksen alvorligt, træd ikke en svensker over sikkerhedsskoene, træk vejret dybt og hold det, så længe du kan. Det er fem gode råd, som vores faste kronikør gerne giver videre i en belejret tid, som snart ikke mere må hedde jul.
Anmeldelse

16.12.24

Premium
Det multikulturelle Sverige skulle have været så godt

af Mikael Jalving

En dramatisk demografisk udvikling har gjort Sverige til multikulturalismens – og siden – klanernes land. Tidligere svensk journalist tegner et kortfattet, skræmmende portræt af den store forvandling med særligt henblik på kriminaliteten, som bliver mere og mere eksotisk og dødbringende.
Artikel

16.12.24

Premium
Kampen om bedetæpperne

af Karen Jespersen

En del muslimer forsøger bevidst og systematisk at islamisere de europæiske samfund. En af kamppladserne er gymnasiet, hvor muslimske elever kræver ret til at bede. Den kamp foregår lige nu i Sverige.
Artikel

16.12.24

Premium
Woke-revolutionen

af Lars Kaaber

Siden 2014 har der i bøger og akademiske artikler været en enorm vækst i brugen af begreber, der tidligere var begrænset til smalle akademiske kredse på venstrefløjen. Udviklingen er det, man kan kalde for woke-revolutionen. Økonomen Phillip W. Magness har undersøgt sagen og offentliggjort resultaterne i artiklen "The Year The World Went Woke”.
Kommentar

15.12.24

Premium
Saudisk sunni-islam overtager Syrien

af Asger Aamund

Vi skal ikke forvente demokrati i det nye Syrien. Det bliver en islamisk formynderstat, men hverken et kalifat som Islamisk Stat eller Taliban i Afghanistan, forudser Asger Aamund, som ser en stærk indflydelse fra Saudi-Arabien på de nye magthavere. Et Saudi-Arabien, der higer efter at blive stuerene i den vestlige verden og har brug for USA og Israel til økonomisk og teknologisk udvikling.
Essay

15.12.24

Premium
Ingen menneskeret uden ansvar

af Ulrik Søberg

Menneskeret er skabt gennem det kristne kærlighedsbudskab. Kristendommen har stået fadder til værdighedstænkningen, men rettigheder forudsætter et personligt ansvar. Det har de fleste glemt og bruger og misbruger menneskerettighedsbegrebet efter forgodtbefindende til at fremme den ene eller anden politiske mærkesag. Ulrik Søberg skriver, at menneskeret og kristendom hører uadskilleligt sammen.
Kommentar

15.12.24

Premium
Socialdemokratiet og Co. har skabt de høje elpriser

af Knud Poulsen

Socialdemokratiet har fået, hvad de ville: Høje elpriser, massive afgifter og en afhængighed af sol og vind. Det er ikke en fejl i systemet – det er præcis, som de har ønsket det, skriver Knud Bruun Poulsen. Han kommenterer på et opslag fra socialdemokraten Fredrik Vad, som tydeligvis ikke har forstået mekanismerne i hverken energipolitik eller prissætning.
Kommentar

15.12.24

Premium
Meningstabet i globalismen

af Gabriel Philip Stærk

Er det nu, vi går fra en liberal til en konservativ tidsalder? Man fornemmer, at flere og flere - også liberale - indser behovet for at rulle noget af liberalismen tilbage, skriver Gabriel Stærk fra Konservativ Ungdom. Vil vi se tilbage på de sidste 70-80 år som epoken, hvor det vestlige menneske blev sluppet løs i grænseløs frihed og selvrealisering, men hvor vi i 2020’erne opdagede, at det endte med rodløshed, meningsløshed, forvirring og ændrede kurs?
Essay

13.12.24

Premium
Guddommeligt mandsmod med hund gennem sne og kulde

af Nick Mogensen

Nok er alle mænd ikke af denne hundefører støbning, men at forsøge at mistænkeliggøre manden i sin essens er udtryk for en dumhed og et hovmod, der ikke fører noget godt sted hen og er i øvrigt er strid med historien. Nick Mogensen ser tilbage på en legendarisk redningsaktion i Alaska i 1925.
Kommentar

13.12.24

Premium
Send klimaaktivister på aftenskole hos Taleban

af Thomas Wivel

Hvis klimaaktivister virkelig vil gøre skade på kunst, så skal de melde sig på aftenskole hos Taliban. De forstår at smadre relikvierne. Der er stort set intet tilbage bagefter. De hidsige forkæmpere for natur og indlandsis kalder deres aktioner på de fine museer for disruption. Det er det også, men de er en flok nybegyndere.
Podcast

13.12.24

Julens traditioner og værdier

af Konservativ Ungdom

Mad, familie og tro. Julens traditioner er mange. De to unge konservative Caroline Ruder og Jakob Brandenhoff Lind taler om forskelle og ligheder i de traditioner, som de hver især er vokset op med og som præger deres familiejul. Podcasten er produceret af Konservativ Ungdom i samarbejde med Kontrast.
Kommentar

13.12.24

Premium
Det er ingen kvalifikation at være muslim

af Rami Zouzou

Integrationskonsulenter fra indvandrermiljøerne fremstiller sig selv som kæmpende og modige. De fremhæver de mange barrierer, de selv har overvundet. De maler sig selv og hinanden som et ekspressionistisk maleri med sanselighed, intensitet, farver og mental smerte. I realiteten har de saboteret integrationen.
Tegning

13.12.24

Ugens tegning

af Niels Thomsen

Det danske udenrigsministerium er ved at tilpasse sig den nye situation i Syrien.
Kommentar

12.12.24

Premium
Kører Cepos i åndelig tomgang

af Thomas Aastrup Rømer

Thomas Aastrup Rømer ser tilbage på den liberale tænketank, der blev grundlagt på et bredt borgerligt fundament i 2004, men hurtigt blev meget fokuseret på økonomi. Da corona-nedlukningerne i 2020 underbød både frihed og fornuft, blev tænketanken kulturelt relevant igen, men hvor er den på vej hen nu, når de gode folk fyres.
Debat

12.12.24

Premium
Politikerne skamrider kollektiv trafik

af Knud Poulsen

Den politiske indblanding i planlægningen af kollektiv trafik er et problem uden ende, skriver Knud Bruun Poulsen. Politisk opportunisme og mangelfuld planlægning undergraver både investeringer og borgernes tillid. Kortsigtede politiske gevinster prioriteres systematisk langsigtede løsninger. Borgerne betaler prisen i form af ineffektiv infrastruktur og spildte skattekroner.
Essay

12.12.24

Premium
Den danske højrefløj er en boksebold

af Gunnar Lind Haase Svendsen

Venstrefløjens debattører nøjes ikke med at kritisere højrefløjen. De fordømmer den, og medierne formidler fordømmelsen. Højrefløjen har åbenbart fundet sig i at agere boksebold – mens venstrefløjen har slået til. Gunnar Svendsen har foretaget en søgning i mediernes udskamning af højre- og venstrefløj. Resultaterne er mildest talt slående.
Podcast

12.12.24

Har Bojes parti nok at byde på?

af Kaaber & Karker

Lars Boje Mathiesen og Borgernes Parti kommer på stemmesedlen til næste valg. Det er sikkert, men er der vælgere til partiet? Lars Kaaber og Andreas Karker forsøger at finde ud af, hvad Borgernes Parti bringer til fadet, som ikke allerede ligger der, og taler med Lars Boje Mathiesen for at høre, om han har tilstrækkeligt at byde på til at få plads i Folketinget.
Kommentar

11.12.24

Premium
Hayeks Nobelpris 50 år efter

af Christian Bjørnskov

Professor Christian Bjørnskov minder os om 50-året for nobelprisen til økonomen F.A. Hayek. Hayek er stadig ekstremt relevant i så forskellige felter som monopol- og konkurrencelovgivning, iværksætterstudier, og vores forståelse af vækst og innovation, skriver han.
Kommentar

11.12.24

Premium
En advarsel er ikke en konspiration

af Morten Uhrskov

Morten Uhrskov er faldet over Wikipedias opslag om Morten Uhrskov og genkender ikke sig selv. Opslaget rummer også en løgn om hans påståede inspirationskilde, den franske filosof Renaud Camus, hvis advarsel mod masseindvandringen er en advarsel og netop ikke en konspirationsteori.
Essay

11.12.24

Premium
Drabet på Guds lam

af Kristian Ditlev Jensen

Forfatter og sognepræst Kristian Ditlev Jensen er også fårehyrde og ved, at får er årvågne. Selv om de er store, er de nederst i fødekæden. Nederst i eksistensmagtens hierarki. De er taberne. Og derfor er de bange. Men ikke nummer 2247. Ikke i dag. Hun er fuldkommen ligeglad. I dag skal hun aflives. Kontrast bringer første kapitel af Jensens essaysamling "Hyrde", der netop er udkommet på forlaget Gyldendal.
Essay

11.12.24

Premium
Mail fra Marianne Stidsen

af Marianne Stidsen

Marianne Stidsen har sendt en mail til Kontrasts debatredaktør efter den forløbne uges debat om dansk islamforskning og Berlingskes journalistiske metoder. Mailen indeholder nye oplysninger og berører den form for kritik af formalia, som ofte rammer kritikere af konsensus og etablerede sandheder. Derfor bringer vi den uforkortet som et essay.
Kommentar

10.12.24

Premium
Venter på Messias

af Viviane Ellasofie Karlsen

Man skal ikke give opgive en god idé, blot fordi den viser sig at være dårlig. Den regel gælder, uanset om det er islam, vindmøller, Jeppe Kofod, offentligt forbrug eller verdensmesterskabet i selvmodsigende politik, som netop er blevet vundet af EU. Vores faste kronikør tager temperaturen på det hele.
Euroen ind ad bagdøren

af Lars Kaaber

En frisk undersøgelse fra Epinion viser, at dobbelt så mange danskere vil sige nej end ja til euroen. Men hvis Folketinget nikker til regeringens ønske om at forpligte vores børn og børnebørn på en fælles gæld i EU, vil konsekvensen blive euroen ind ad bagdøren. Rejsen 'mod en stadig snævrere union' fortsætter. Vi bør have en folkeafstemning.
Kommentar

10.12.24

Premium
Manden der nægtede at være offer

af Anne-Marie Vestergaard

Forfatteren Henrik Stangerup (1937-1998) var kendt og omdiskuteret i sin samtid. En dygtig forfatter og skarp polemiker. Hans debutroman "Slangen i brystet" fra 1969 taler lige ind i vores individualistiske tid. Anne-Marie Vestergaard viser vej gennem Stangerups yndlingsby, Paris, fuld af fejlbarlige skabninger.
Kommentar

10.12.24

Premium
Iltsvind: Vælgerne stikkes blår i øjnene

af Jørgen Evald Jensen

Landbruget skal ifølge den nyligt vedtaget trepartsaftale reducere sin kvælstofudledning med yderligere 14.000 ton kvælstof om året fra 2027. Men det er et urealistisk mål. Udledningerne er allerede faldet. Tallene hænger ikke sammen, skriver faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, Jørgen Evald Jensen.
Kommentar

09.12.24

Premium
Sadismen i blandt os

af Nick Mogensen

Jeg har svært ved at forstå den sadisme, som hærger menneskets historie, men man må forholde sig til den, skriver Nick Mogensen og giver eksempler fra Mexico, Japan, Tyskland og Danmark, hvor den menneskelige forestillingsevne er amputeret, og vi tror, at vi kan klare alting.
Debat

09.12.24

Premium
Stol på uforudsigeligheden

af Morten Uhrskov

Morten Uhrskov tror på europæernes særlige kvaliteter, deres evne til at handle, deres energi og opfindsomhed. Hvornår den genopstår, ved han ikke, men han er ikke i tvivl om, at den vender tilbage. Når det sker, vil det gå hurtigt den anden vej, fremad.
Kommentar

09.12.24

Premium
Politisk ønsketænkning kan ikke ændre virkeligheden

af Knud Poulsen

Politikerne har skabt en fantasiverden med energiøer, hvor de forestiller sig, at økonomiens love kan tilsidesættes med et ministerielt pressemøde. Men de møder virker altså kun, når de er mod mink og minkavlere. Politikerne tror, at statens vilje kan bøje økonomiens love. Det resulterer i virkelighedsfornægtelse.