Redaktøren skriverEr statsministeren knækket eller bare kynisk

af Lars Kaaber

Der er to mulige forklaringer på Mette Frederiksens afbud til valgaftenen og folkemødets åbning. Enten blev hun mentalt presset ud over kanten af en polaks voldelige adfærd, eller hun bruger episoden til at høste sympati og for en tid få kritikken af hende selv og hendes ledelse til at forstumme.
Kommentar

13.06.24

Når en stoiker går ind i politik

af Viviane Ellasofie Karlsen

Velfærdsstaten er en slags politisk missionærstilling; det kan aldrig gå helt galt, men i længden bliver det lidt uinspirerende. For jo mere man overlader til staten, jo mindre næstekærlighed og personligt ansvar føler man også. Viviane Nibe Karlsen forklarer, hvorfor hun går ind i politik.
Kommentar

12.06.24

Premium
Så blev Brygmann smidt i den feministiske kødhakkemaskine

af Marianne Stidsen

Denne uge blev det så det nationale underholdningsikon Martin Brygmanns tur til at blive sendt igennem den voldsfeministiske kødhakkemaskine i DR-programmet ”Sexisme i musikbranchen”. Så omfattende er den feministiske magtelites tyranniske greb om samfundet, at vi kvinder selv ryster lige så meget i kjoleskørterne for den som mændene gør, skriver Marianne Stidsen i dette blogindlæg.
AnalyseEP-valget: Nogle liberale refleksioner

af Otto Brøns-Petersen

Den foreløbige konklusion på EU-valget må være, at opbakningen til den centralistiske føderalisme er svækket, skriver analysechef hos CEPOS Otto Brøns-Petersen. Han skriver også, at valget i Danmark var provinsielt og gik uden om de væsentligste dagsordner.
Kommentar

12.06.24

Renhedstænkning blandt vestlige muslimer

af Thomas Hoffmann

Folketingspolitiker Ida Auken (S) skældes ud efter at have afvist en mandlig muslimsk gæst, som ikke ville give hende hånden. Hvem du giver hånd til er stadig i 2024 en varm kartoffel i Vesten takket være indvandringen og dens fromme venner. Thomas Hoffmann kaster lys over håndskyhedens rødder i Koranen og de talrige beretninger om Muhammed og hans lære.
Debat

12.06.24

Premium
Terror betaler sig

af Poul Højlund

Terrorangrebet begået af Hamas den 7. oktober sidste år er blevet belønnet. FN har besluttet af optage Palæstina, EU og den internationale presse har ensidigt valgt side til fordel for palæstinenserne, og senest har Sikkerhedsrådet vedtaget en resolution, der sikrer Hamas overlevelse. Men Israel kommer ikke til at give efter, skriver Poul Højlund, som fastslår, at om end håb ikke er en strategi – er håb nødvendigt i Mellemøsten.
KommentarPremiumRektor Henrik Wegener har kørt Københavns Universitet i sænk 2

af Marianne Stidsen

I anledning af udløbet af Henrik Wegeners mildt sagt ikke imponerende rektorperiode sætter Marianne Stidsen Københavns Universitet under lup for at få kulegravet dels de interne, dels de eksterne problemer, især når det gælder Humaniora og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Dette er hendes anden artikel om universitetets afvikling.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter
KommentarPremiumFå slipper levende fra mødet med Danmarks Pædagogiske Universitet

af Thomas Aastrup Rømer

Kritikken af den teknokratiske læringspædagogik ender med at blive opslugt af det, den oprindelig var kritisk overfor. Thomas Aastrup Rømer giver os en førstehåndsberetning fra hvalens bug på Danmarks Pædagogiske Universitet i København, hvor alle tænker og lyder som et ekko af skolereformen anno 2013. Det er ikke et universitet værdigt.
Artikel

11.06.24

Er du mand, så bid det i dig

af Lars Kaaber

En ny undersøgelse afslører store forskelle i danskernes holdninger til psykisk vold i parforhold, afhængig af om volden er rettet mod mænd eller kvinder. Resultaterne viser, at når mænd er ofre for psykisk vold, er der færre, der mener, at mandlige ofre bør dele deres oplevelser med venner og familie eller anmelde volden til politiet.
Essay

11.06.24

Premium
Religionskritik til dig, der ikke ser andet end dit eget

af Søren Gosvig Olesen

Religionerne burde føre en tilbagetrukket, men ikke mindre virksom tilværelse, skriver Søren Gosvig Olesen i det femte afsnit af artikelserien om religion og det sekulære. Vi vil få flere og flere problemer, hvis alle fortsat manifesterer deres identitet op i hovedet på enhver anden.
Essay

11.06.24

En vis far ved, hvornår han skal handle

af Mike Bruun-Lander

Mike Bruun-Lander fortsætter sin artikelserie om de syv kardinaldyder, der gør en far til et positivt forbillede i en omskiftelig verden. Denne gang gælder det visdom, som ikke handler om, hvor mange bøger, du har læst, men om evnen til at anvende din livsforståelse på en gavnlig måde.
DebatMandens rolle er ikke at følge med moden, men at blive sig selv

af Nick Mogensen

Når jeg hører kvinder sige, at de ikke har brug for mænd, ved jeg, at de forstår meget lidt, skriver vor mand i Vestjylland, som foretrækker en lidt for bred røv frem for at halse efter en smuk kvinde. I må gerne rende rundt og bilde jer ind, at kønsrollerne er flydende. Men eksperimentet er slået fejl.
Lussing til EU’s magtcentrum

af Lars Kaaber

De selvskadende initiativer i EU’s klimapolitik vil i de kommende år blive droppet. Det bliver svaret fra EU's magtcentrum for at imødegå vælgernes drift mod højre. Det bør især Venstre tage bestik af og opgive støtten til en ensidig dansk CO2-afgift på landbruget.
Kommentar

10.06.24

Premium
Rektor Henrik Wegener har kørt Københavns Universitet i sænk

af Marianne Stidsen

Marianne Stidsen retter kritik mod rektor på sin tidligere arbejdsplads Henrik Wegener for at stå i spidsen for afviklingen af en læreanstalt. Universitetet står foran en kulegravning af interne trusler mod institutionens troværdighed, især når det gælder Humaniora og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. I den næste artikel tager Stidsen fat om de eksterne trusler.
Debat

10.06.24

Jeg bliver ikke franskmand

af Max Ulrich Klinker

Der er flere fællesnævnere end forskelle mellem europæiske folk. Og når det angår Skandinavien, er tilhørsforholdet endda så tæt, at vi altid finder sammen, når vi er langt væk hjemmefra. Til gengæld er vi ikke et og samme folk.
Debat

08.06.24

Premium
Bitcoin Satoshi Vision bryder myten

af Steffen Sølling

Hvis blockchain kan være effektiv og kan skalere, er vejen åben til et væld af anvendelsesmuligheder: Mere effektive og automatiserbare betalinger, mikrobetalinger, et fundament under eventuelle fremtidige Central Bank Digital Currencies, effektiviserende supply chain løsninger og meget mere. Den kryptovaluta er her nu. Den hedder Bitcoin Satoshi Vision
Hvor skal jøderne bo, hvis ikke i Israel?

af Mikael Jalving

Årets jødiske kulturfestival foregår i skyggen af en voksende sympati for ”Palæstina” og et prominent museums forbehold ved overhovedet at beskæftige sig med jødisk kultur. Jeg trodsede advarslen og besøgte festivalen i Krystalgade i København.
Podcast

08.06.24

Premium
Hvorfor løser politikere ikke problemer?

af Lars Kaaber

Lars Boje Mathiesen præsenterer et nyt politisk parti den 24. juni. I en podcast fra Kontrast taler Lars Kaaber med Lars Boje Mathiesen om politikernes højlydte forargelse over afsløringerne i ’Den Sorte Svane’ og om, hvorfor de lader som om, de er overraskede over den organiserede kriminalitet blandt indvandrere har infiltreret samfundet. Hvorfor har de ikke løst problemet?
Debat

08.06.24

20 DFU'ere i fælles opråb inden valgdagen i morgen

af Mitchel Oliver

Tre EU-ordninger du bør kende til, inden du sætter dit kryds til det forestående EP-valg: Diæter, limousinekørsel og milliardoverførsler til Erdogan
Essay

06.06.24

Premium
Hvad du skal vide om EP-valget, "højrebølgen" - og dem du skal stemme på

af David Gress

Hvad ved vi om vælgernes skiftende holdninger i EU-landene, hvor fører "højrebølgen" os hen, og hvem er den egentlig "farlig" for. Demokratiet? David Gress giver dig svar på det hele, ikke mindst balladen i Tyskland, så du er klar til EP-valget den 9. juni. Han hjælper dig også med, hvem du skal stemme på i Danmark.
Debat

06.06.24

Hvordan vil LA kæmpe for nærhedsprincippet?

af Marianne Wagner

LA’s kandidat Mads Strange har misforstået nærhedsprincippet, skriver Marianne Wagner. Princippet garanteret os ikke mod EU-love, som danskerne er imod. Tværtimod giver traktaten EU ret til at lovgive, blot Unionen selv vurderer, at det er den bedst til.
Debat

05.06.24

Det danske tillidssamfund undergraves udefra og indefra

af Helle Birk

Vi taler i disse dage og uger om alliancen mellem den kriminelle underverden og den friserede, juridiske oververden. Men vi var advaret, mener Helle Birk. Derfor genoptrykker vi hendes artikel om truslerne mod det danske tillidssamfund, som første gang blev bragt på Kontrast den 7. juli 2022. Teksten er kun blevet mere aktuel.
Debat

05.06.24

Premium
EU-modstanderne er blevet tilhængere - og tilhængerne er blevet skeptikere

af Thomas Aastrup Rømer

EU, der hverken er en republik, et kongedømme eller et demokrati, er ikke alene en trussel mod Danmark, men også mod Europa. Det har nogle borgerlige og det meste af venstrefløjen mistet sansen for, skriver Thomas Aastrup Rømer i en kortlægning af et nyt EU-politisk landskab.
Debat

05.06.24

Den sorte svane i det offentlige rum

af Jon Eirik Lundberg

TV 2's meget omtalte dokumentarfilm viser, hvilken magt civilsamfundet råder over, og hvad ytringsfriheden er værd, skriver Jon Eirik Lundberg. Når vi ser forbryderne udlevere sig selv på skærmen, ved vi, at de er færdige. Amira, den sorte svane, er måske ikke en engel, men hun har kvaliteter som en helgen.
Essay

05.06.24

Faderrollen og de syv kardinaldyder

af Mike Bruun-Lander

Grundlovsdag er også Fars Dag, og Mike Bruun-Lander fremhæver i en ny artikelserie de syv kardinaldyder, der gør en far til et positivt forbillede i en omskiftelig verden: visdom, mod, retfærdighed, mådehold samt de kristne tre; tro, håb og kærlighed. Dyderne rummer kvaliteter, som mange fædre godt kender, men har glemt på grund af tidernes ugunst og narcissisme. Artikelserien fokuserer på én dyd ad gangen. Først gælder det kærligheden.
Artikel

03.06.24

Dansk kvægdrift har reduceret sit aftryk på den globale opvarmning

af Finn Søholm

En CO2e afgift på kvægdrift vil være til stor skade for dansk landbrug og vil ikke bidrage til reduktion af ophobning af CO2 ækvivalenter i atmosfæren og slet ikke til at opnå klimaneutralitet i 2045. Det skriver maskiningeniør Finn Søholm i denne forklarende artikel om de biologiske processer. Afgiften vil gavne klimaet en smule de første 8-12 år, men derefter ingenting.
Debat

03.06.24

Told på Temu: Dumhed eller særinteresser?

af Christian Bjørnskov

Jeg og mine kolleger havde ikke ligefrem har regnet med, at den nyprotektionistiske bølge, der raser i de mere populistiske dele af amerikansk og europæisk politik, ville ramme Danmark. Helt særligt regnede vi ikke med, at Dansk Industri ville hoppe med på en så absurd analfabetisk idé. Det er skammeligt på flere plan. Sådan skriver professor Christian Bjørnskov i et skarpt angreb på DI, der foreslår mere told på varer fra Kina.
Kommentar

02.06.24

Automatisér Statens Kunstfond

af Jon Eirik Lundberg

Der er brug for en ny model for tildeling af støtte til dansk kunst. Statens Kunstfond støtter kun den kunst, der flugter med fondsmedlemmernes politiske sympatier og mobiliserer de rigtige meninger. Så hellere en robot, der ikke kender til nepotisme. Jon Eirik Lundberg er godt og grundigt træt af Statens Kunstklike.
Kommentar

02.06.24

Tag jer i agt for mennesker!

af Nick Mogensen

Jeg kender et menneske med psykopatiske træk. Jeg ser ham i øjnene hver morgen foran spejlet. Sådan åbner Nick Mogensen sin kommentar til TV 2's dokumentarserie "Den Sorte Svane" og slutter med et bibelsk råd i en ikke-bibelsk tid.
Kommentar

02.06.24

Javier Milei har fat i den lange ende

af Ryan Smith

Det klogeste er at gå ud fra, at politikerne stort set intet kan finde ud af og derfor skal holde sig til statens absolutte kerneområder, såsom politi, grænser, domstole, militær, den mest åbenlyse miljølovgivning og beskyttelse af individuelle rettigheder. Dvs. alle de ting, de hader at finde penge til. Ryan Smith finder inspiration hos den udskældte argentinske præsident Javier Milei.
Artikel

02.06.24

Jyske pædagoger går på arbejde. I hovedstaden lægger de sig syge

af Lars Kaaber

CEPOS udgav forleden en undersøgelse, der viste store forskelle mellem sygefraværet blandt pædagoger i de enkelte kommuner. Ser man nærmere på geografien træder en særlig jysk forskel frem. Blichers sang om den stærke og seje virker endnu på den jyske folkesjæl. Sjællænderne er blevet nogle skravl.
Dansk politik er en Ford T.

af Lars Kaaber

Magt korrumperer siges det. I Danmark gør magten alle til socialdemokrater. Det er det dilemma, som Alex Vanopslagh tager på sommerferie med efter afslutningen på den politiske sæson 23/24. Vil han have magt og blive en Ford T. som de andre, eller vil han vælge kulturkampen i forsøget på at byde socialdemokratismen trods?
Kulturarven sælges for at give penge til 'klimakampen'

af Mikael Jalving

Nordisk Ministerråd sats på 'klima' og grøn omstilling koster en unik samling af 100 års kunstnerportrætter. Den nordiske verden, som engang optog såvel kunstnere som forskere, for slet ikke at nævne den almindelige offentlighed, er presset ud af den politiske dagsorden, "Globale” mærkesager om noget med klima, Palæstina, hudfarver og trans dit og dat har overtaget pladsen.
Essay

29.05.24

Premium
Sekularister i alle partier, foren jer!

af Søren Gosvig Olesen

Man taler om religiøs beklædning, som om den kun er beklædning, skriver Søren Gosvig Olesen i det fjerde afsnit af hans artikelserie om sekularisme. Man taler udenom, selv hvis man er statsminister. Så undgår man konflikter nu og her, men på lidt længere sigt er ingen mere konfliktskabende end de konfliktsky eller de hyklere, der skynder sig at tale om noget andet.
Anmeldelse

29.05.24

Premium
Alarmerende kortlægning af indvandring og kriminalitet

af Mikael Jalving

Bogen bør være pligtlæsning i skoler, metroer, busser, tog og parlamenter over hele Europa. Snart vil Sverige ligesom Albanien og Afghanistan blive kendt som klanernes land, hvor voldelige storfamilier ernærer sig via kriminalitet og sociale ydelser fra den velvillige svenske stat.
Debat

29.05.24

TV 2’s folkefest er blevet til danskernes klagesang

af Tobias Jæger Pagh

Inden længe ruller bolden til årets EM-slutrunde i fodbold. Det har fået en lang række prominente aktører til at starte en klagesang mod TV 2, fordi de ikke vil forære deres produkt væk gratis til storskærmsarrangementer. Tobias Jæger Pagh, som er politisk formand i Liberal Alliances Ungdom, mener, det er malplaceret, når blandt andet politikere vil føre en hetz mod TV 2 og deres mulighed for at drive forretning.

27.05.24

Premium
Der er brug for ægte intelligens i undervisningen

af Anne-Marie Vestergaard

Hvorfor have besværet med fagligt stof, hvis man som ungt menneske kan blive i hængekøjen og betjene sig af den magiske, behovsopfyldende skærm, som man i forvejen er nærmest kropsligt forbundet med? Den garvede underviser Anne-Marie Vestergaard er ikke sikker på, at kunstig intelligens vil sikre civilisationens traditionelle videns- og kulturoverlevering fra den ene generation til den anden.
Debat

27.05.24

CO2 er Livets Gas

af Ricky Petersen

Alarmismen i den forskruede klimadebat har skabt en forståelse af CO2 som en forurenende gift. Men CO2 er ikke en gift. Det er grundlaget for al liv på jorden, og fjerner vi for meget fra atmosfæren, dør livet ud. Ricky Petersen fra Klimarealisterne minder os om, at CO2 er ’Livets Gas’.
Artikel

27.05.24

Uddannelse og vækst – ny evidens

af Christian Bjørnskov

Det er ikke nogen særligt socialdemokratisk konklusion, skriver professor Christian Bjørnskov, og det er bestemt heller ikke en konklusion, der får regeringens angreb på de lange universitetsuddannelser til at se specielt begavet ud. Den store væksteffekt kommer fra de virkeligt dygtige studerende - dem der kan noget særligt og har lært noget særligt.
Kommentar

26.05.24

Vi i Norden omfavner palæstinensernes, men forkaster vores egen nationalisme

af Jon Eirik Lundberg

Når det gælder Palæstina, skal man være nationalist til fingerspidserne. Jon Eirik Lundberg undrer sig og giver en forklaring, der rækker fra Norge til Gaza og tilbage igen. Palæstina er stedfortræder for vores egne, undertrykte, nationale følelser. Nationalisme betragtes i Skandinavien ellers som noget farligt. Men når det kommer til Palæstina, forholder det sig omvendt. Den mindste nølen bliver opfattet som kætteri.
Debat

26.05.24

Generation Frit Valg vil ikke være voksne

af Signe Wolff Ravneberg

Er de store danske byer blevet en slags sfo for universitetsstuderende, spørger Signe Wolff Ravneberg. Er det, fordi vi bor i byen og ikke længere på landet, at vi venter så længe med at forpligte os? Vi har aldrig været flere singler, og vi har aldrig fået færre børn. Hvorfor nægter vi at blive voksne? Og er vi havnet i et velfærdsstatsdilemma?
Debat

26.05.24

Sprogpoliti går amok

af Helle Birk

Uanset om ord, der slutter på -mand eller -mænd, refererer til faste begreber og almindeligt benyttede betegnelser, der må formodes at kunne forstås af alle, skal de fjernes fra jordens overflade af et kompakt sprogpoliti i dansk politik og kultur. Helle Birk går i rette med kulturminister Jakob Engel-Schmidt.
Essay

26.05.24

Premium
Demokrati er umuligt uden religionskritik

af Søren Gosvig Olesen

Valget står valget mellem islamisering af Europa eller europæisering af islam. Det kan godt være, at Pegida og AfD også siger det, men det bliver det ikke forkert af, skriver Søren Gosvig Olesen i et nyt afsnit i artikelserien om religion og sekularisering, hvor han sammenligner de Radikales Samira Nawa med Sikandar Siddique fra Frie Grønne. Hvis der skal være en undtagelsesreligion, som ikke må kritiseres, er Europa færdigt.
Kommentar

22.05.24

Premium
Grundloven taler om undervisning, ikke om læring

af Thomas Aastrup Rømer

Thomas Aastrup Rømer skitserer forskellen mellem læring og undervisning og forklarer, hvorfor undervisning er skolens formål, og hvordan læring har fået den moderne betydning, at det er nok at lære at lære og ikke længere vigtigt at lære noget.
Debat

22.05.24

Ordet fanger de fatsvage

af Jon Eirik Lundberg

Det er de mange år med falske nazi-kort og anklager om racisme og ”islamofobi”, der har barbariseret den offentlige samtale, skriver Jon Eirik Lundberg med særligt henblik på de skandinaviske lande, hvor især unge mennesker falder for Hamas' propagandanumre og lader Hamas slogans gjalde gennem gaderne.

21.05.24

Stoler du på staten? Den stoler ikke på dig.

af Thorbjørn Jacobsen

EU består af frie demokratiske nationer, og vi bør diskutere de grundlæggende liberale frihedsrettigheder. For den totale overvågning af borgerne er i dag en realitet – staten ved alt om dig, ikke mindst i Danmark!
Løkkes udenrigspolitik: Pragmatisk principløshed

af Lars Kaaber

Hvis man kan huske, hvordan Koranloven blev til, bliver man ikke overrasket over Lars Løkke Rasmussens ageren på Danmarks vegne i de forløbne uger. Det er den samme analyse, der ligger bag. Danmark står sig bedst ved at stå i godt lys hos OIC – den islamiske samarbejdsorganisation.
Debat

20.05.24

Premium
Legalistisk global antisemitisme

af Poul Højlund

Sorte skyer tårner sig op over Israel. Ministerpræsident Benjamin Netanyahu står over for en international arrestordre fra krigsforbryderdomstolen ICC i Haag, hvis domstolen følger anklagerens indstilling. Det samme gælder forsvarsminister Yoav Gallant og måske hærchefen Herzl Halevi.
Anmeldelse

20.05.24

Premium
Mest krænkede vinder – alle andre taber

af Mikael Jalving

Ingen har som de svenske socialdemokrater, der havde magten i det meste af det 20. århundrede, men gradvist har givet den videre til narkobaroner og bandemedlemmer, ment, at de simpelthen har frembragt verdens bedste land. Selvretfærdigheden var, i hvert fald indtil for nylig, statsreligion. Ny reportagebog fra Sverige kaster lys over Europas mest tragiske samfundseksperiment, så selv danskere må kunne forstå, hvor galt det er fat.
Podcast

20.05.24

Nej til nyt med Kaare Dybvad: Alt om kvinder, børn og bjørne

af Lars Kaaber

Nej til nyt er blevet budt til det fagre Roskilde af udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Beck. Hvordan kan det være, at kvinder ikke vil have børn? Hvorfor mener kvinder, at mænd ikke laver noget? Og hvorfor er kvinder mere bange for mænd end for bjørne. Hvem er bedre til at forklare dette end dagens raske panel. Det skal også handle om populærkultur. Alt fra Cirkusrevyen og Bakken over forrygende flot og kedeligt japaneri og et epos om velfærdssvigt og rockerbander.
Anmeldelse

16.05.24

Vi regeres af intelligent dumme mennesker

af Mikael Jalving

Prægnant norsk pamflet sætter kulturkritik og kristendom på spidsen og viser os ud af det nihilistiske mørke. På ganske få sider siger den meget mere end alenlange afhandlinger og anbefales på det varmeste til Kontrasts læsere.
Debat

16.05.24

Priden bliver hjemsøgt af sin egen ideologi

af Mike Bruun-Lander

I dag er det palæstinensere, der skal have særbehandling af Copenhagen Pride, i morgen er det nogle andre, skriver Mike Bruun-Lander. Og deri består problemet for den intolerante festival. Pridens egen ideologi, der bygger på en intersektionel feministisk ideologi, fører den ud på overdrevet.

Kick-start det borgerlige Danmark til INTRO-PRIS

Bliv medlem til INTROPRIS og få adgang til alt indhold - artikler, analyser, debatter, video, podcasts, medlemsevents og Kontrasts Ekkokammer, og så indgår du i et borgerligt fællesskab.
Din støtte gør en vigtig forskel.

Årlig betaling

12 mdr.: 1.188 kr. 948 kr.

99 kr./md. 79 kr./md.
Efter 12 mdr.: 948 kr./år

Månedlig betaling

3 mdr.: 297 kr. 199 kr.

Efter 3 mdr.: 99 kr./md.

Månedlig betaling

99 kr./md.

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Besøg redaktionen efter aftale. Skriv til medlemmer@kontrast.dk

Støt Kontrasts arbejde med at formidle en borgerlig debatkultur og dagsorden